D66

D66: regeerakkoord onversneden CDA-VVD

Overheid en politiek

Thom de Graaf

03-07-2002 - Het concept-regeerakkoord van de nieuwe coalitie CDA-LPF-VVD draagt vooral de kenmerken van het CDA en de VVD. Fors bezuinigen, korte termijnmaatregelen, en terug naar de bevoogding van de overheid over het leven van de vrije burger. Dit is niet wat wij onder vernieuwing verstaan, aldus D66-lijsttrekker Thom de Graaf. Het is eerder: allemaal naar binnen en de gordijnen dicht. Een kabinet met dit regeerakkoord gaat de geschiedenis in als Grijs 1.

Het regeerakkoord behelst zeker interessante maatregelen en gaat op sommige terreinen, zoals de volksgezondheid en de aanpak van de WAO goed door op de door D66 ingeslagen weg. Er zitten goede dingen in, er zitten slechte dingen in, maar één ding zit er helemaal niet in: vernieuwing van samenleving en overheid. Dat was waar Fortuyn het met ons eens was, maar wat de LPF niet heeft weten te bereiken, aldus De Graaf.

Dit conceptakkoord maakt ook korte metten met het bereikte op het gebied van zelfbeschikking en het zelf kiezen van de burger. Euthanasie en abortus zijn geen zaken voor betrokkenen om zelf over te beslissen, maar van de overheid, zegt het akkoord. Bevoogding dus, vindt De Graaf. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld naar welke school je je kind wil sturen. Daar moeten ouders zelf over kunnen beslissen, maar daar is niets van terug te vinden. Zaken als het correctief referendum en het burgemeesterreferendum worden geschrapt. De burger mag dus niet meepraten over beleid en bestuur.

De enige vernieuwing die deze coalitie lijkt te willen bereiken is een ontbureaucratisering van de overheid, waar het conceptakkoord vol van staat. Maar dat is in wezen niet anders dan de efficiencykortingen die veel kabinetten hiervoor ook hebben doorgevoerd. De Graaf: Echte modernisering van de werkwijze van de overheid vinden we nergens terug.

Deel: ' D66 regeerakkoord onversneden CDA-VVD '
Lees ook