Ingezonden persbericht


Harlingen, 4 juli 2014

Dag vol primeurs voor de DONG Energy Solar Challenge

Met de eerste endurance race in de geschiedenis en de eerste sprintwedstrijd op zout water was het voor de DONG Energy Solar Challenge, de World Cup for Solar Powered Boats een dag vol primeurs. 'Het was een bijzondere dag op een prachtig toneel in een mooie ambiance. We mochten in het zoute water tussen de Tall Ships varen en met alle zonneboten door de Tjerk Hiddessluizen te gaan, was toch wel spannend', vertelt Natasja Kesteloo, hoofd van de wedstrijdorganisatie.

's Ochtends besloot de wedstrijdorganisatie de route van de endurance te verplaatsen om zo de veiligheid van deelnemers beter te kunnen waarborgen. De drukte op de wateren in Harlingen en het hogere waterpeil, waardoor enkele bruggen voor een aantal boten een obstakel vormden, maakten dit noodzakelijk.

Na de endurance gingen de boten in optocht door de Tsjerk Hiddessluizen naar de Willemshaven waar ze voor veel publiek een spectaculaire show weggaven. CLAFIS Private Energy Solar Boat Team (T63) won deze sprint in volle overtuiging. In 28 seconden legden zij de afstand van 200 meter af. Eerste in de Challenge A was Solarteam Friese Poort Sneek (A08) in 45 seconden. 'Het was fantastisch om voor de allereerste keer in de Harlinger haven te mogen racen', vertelt de schipper van het team.

Zaterdag is de laatste etappe van de DONG Energy Solar Challenge. Dan racen de zonneboten van Harlingen naar Leeuwarden. In de Prinsentuin is vanaf 16.10 uur de grand finale. In enkele klasses loopt de spanning hoog op en moeten teams nog volop aan de bak. Zo is het verschil tussen nummer 1 NHL Solarboat Racing (A19) en nummer 2 in de Challenge A, het Poolse Scigrip Solar Boat Team (A22) slechts 6,5 minuten. 'Wij zijn hier om te winnen en gaan daar morgen nog alles aan doen', aldus teamleider Bartosz Puchowski van het Scigrip Solar Boat Team.

In de Challenge B is een ware Amsterdamse strijd losgebroken om de tweede plaats tussen HvA Solarteam (B45) op de tweede plaats en Solarteam ROCvA (B44) op de derde plaats. Het verschil tussen beide is slechts vier minuten. 'Spannend is het zeker, maar op de routes varen wij sneller dan onze stadsgenoten dus wij pakken morgen gewoon de tweede plaats', aldus Ernst Willem Mesdag van HvA Solarteam.

Deel: ' Dag vol primeurs voor de DONG Energy Solar Challenge '


Lees ook