Ingezonden persbericht

Dagboek van een vermiste
Ayhan Uzala

Bir Kayip'in Ölüm Güncesi Uit het Turks vertaald door Wim van den Munkhof

In veel repressief geregeerde landen verdwijnen vaak vooraanstaande leiders van oppositiebewegingen. Vermisten worden ze genoemd. Meestal zijn ze ontvoerd, vervolgens gemarteld en daarna vermoord door de veiligheidsdiensten van de betreffende staat. In bijna alle gevallen kunnen deze mensen het niet navertellen.

Ahyan Uzala is de enige uitzondering voor wat Turkije betreft. Uzala werd twintig dagen vermist en werd gemarteld in een Turkse gevangenis. Zijn verhaal van binnenuit de krochten van de hel zal dan ook voor de meeste mensen onvoorstelbaar in zijn gruwelijkheid zijn. Niettemin is het nodig dergelijke praktijken aan de kaak te blijven stellen.

In de periode 1994-2001 verdwenen in Turkije 884 mensen. Het feit dat dit boek van Ayhan Uzala in Turkije niet werd verboden, wordt door Amnesty International als een teken van verbetering gezien.


* Er is lef voor nodig om een boek te schrijven over het meest pijnlijke moment in je leven. Ayhan Uzala verdient dan ook bij voorbaat lof omdat hij het met zijn boek Dagboek van een vermiste heeft aangedurfd om nogmaals door een hel te gaan, om zo de twintig angstige dagen te reconstrueren waarin hij zat te wachten op de dood. ­ Fonds voor de Letteren, Özkan Gölpinar

ISBN 90 6728 139 5
NUR 332
318 pagina's
EUR 16,50

Deel: ' Dagboek van een vermiste gemarteld in een Turkse gevangenis '
Lees ook