Daginzicht agenda 2015 geheel vernieuwd


de agenda om niet te vergeten

HILLEGOM, 20141215 -- De Daginzicht agenda is weer uit. Een prikkelarme agenda voor mensen met geheugenproblematiek zoals lichte dementie, niet aangeboren hersenletsel (NAH), afasie of leesproblemen. De agenda is uniek vanwege de indeling per dag, waarbij iedere dag een eigen kleur heeft en ingedeeld is in ochtend, middag en avond.

Het was ontzettend spannend, want het was lange tijd onzeker of deze prikkelarme Daginzicht agenda nog zou uitkomen. Gelukkig is Stichting Doe Maar Zo! uit Eindhoven erin geslaagd om de in zorgpublicaties gespecialiseerde Saam Uitgeverij uit Hillegom te interesseren in deze unieke agenda. “We zijn echt enorm opgelucht dat het nu toch gelukt is om onze Daginzicht agenda opnieuw uit te brengen”, zegt Petra Harks namens Doe Maar Zo!. “Wij blijven ons hiermee vrijwillig inzetten voor een zeer kwetsbare en vaak onzichtbare groep mensen.” Anneke Bakker, uitgever SAAM Uitgeverij: “We vinden het een mooi product en wij zijn niet de enige. Al twee jaar gebruiken veel mensen met plezier deze agenda. Het zou zonde zijn als de agenda om financiële redenen niet meer gemaakt kon worden. De mensen die dit zo hard nodig hebben, worden daarvan de dupe en dat konden we niet laten gebeuren.”

Agenda met dagindeling

De agenda is uniek vanwege de indeling per dag, waarbij iedere dag een eigen kleur heeft. De dagindeling -ochtend, middag en avond- geeft een rustig overzicht van de dag. Daarbij is er ruimte om de bijbehorende pictogram-stickers te plakken. De agenda is prikkelarm. Dat betekent: geen hoofdletters, afleidende illustraties of voorgedrukte feestdagen in het kalendergedeelte. Hiermee is de agenda een eenvoudig in te zetten hulpmiddel dat ook geschikt is voor mensen met veel behoefte aan structuur.

Vernieuwde vormgeving

Mantelzorgers en zorgprofessionals reageren enthousiast op de geheel vernieuwde vormgeving. Zij hebben in 2013 ook meegewerkt aan de ontwikkeling van de Daginzicht agenda. Na een enquête onder hen en de gebruikers heeft de agenda een make-over gehad. Punten uit de enquête zijn hierin verwerkt. Wat goed was is behouden, zoals de dagindeling, de dagkleuren en per pagina 1 dag. Wat beter kon en moest is aangepast: meer contrast, betaalbaar, losbladig en handzaam.
“Bij het losbladig systeem, de agendavulling, hoort een stevige afwasbare multomap in A5 formaat, vertelt Harks. “Voordeel is dat je maar een keer de map hoeft aan te schaffen en dat de gebruiker zelf bladen kan toevoegen. Bij de agenda kan men een mapje pictogram-stickers bestellen; 30 verschillende activiteiten als pictogram die de gebruiker op de betreffende dag kan inplakken.”

De agenda is te bestellen vanaf € 19,95 via www.daginzicht.nl of www.saamuitgeverij.nl.


Deel: ' Daginzicht agenda 2015 geheel vernieuwd '
Lees ook