AutoRai

4-7-2002

DaimlerChrysler geprezen om milieubeleid

De Environmental Research Education Foundation (EREF) heeft DaimlerChrysler in de Verenigde Staten verkozen tot Environmentalist of the Year.

Daarmee krijgt het bedrijf erkenning voor de serieuze aanpak van zowel actuele als toekomstige milieuvraagstukken. DaimlerChrysler is een uitstekend voorbeeld van industriële producenten die het belang van milieuvraagstukken onderkennen en die innovatieve en hoogwaardige technologie toepassen voor het algemeen belang, aldus de voorzitter van EREF, Ronald McCracken.

DaimlerChrysler heeft de uitverkiezing met name te danken aan een door de Chrysler Group ontwikkelde nieuwe methode van recyclen, CARE Car II genaamd. Dit is een geautomatiseerd proces, waarmee het mogelijk is verschillende soorten kunststof van elkaar te scheiden en te sorteren. Dankzij deze technologie is DaimlerChrysler als eerste autoproducent in staat het restmateriaal van iedere sloopauto vrijwel voor honderd procent opnieuw te gebruiken. Met het CARE Car II programma wordt niet alleen de hoeveelheid afval die op de schroothoop belandt gereduceerd, tijdens het productieproces van nieuwe modellen neemt bovendien het gebruik van de hoeveelheid gerecyclede kunststof fors toe.

Naast het belangrijke element van milieuvriendelijkheid levert deze nieuwe aanpak een kostenbesparing op van maar liefst dertig procent, hetgeen voor de gehele branche een jaarlijkse besparing van ruim 300 miljoen euro zou betekenen.

Om de werking van het CARE Car II concept te demonstreren, werden twee Jeep Grand Cherokees afgewerkt met 54 onderdelen van gerecyclede kunststof. Ook leveranciers van de Chrysler Group werkten aan dit project mee door kunststof her te gebruiken en om te vormen tot onder meer isolatiemateriaal, handschoenenvakjes, afwerking van deurpanelen, carrosseriedelen en bumpers. Deze werden geproduceerd met gebruikmaking van bestaande technieken en apparatuur, vanzelfsprekend volgens de huidige specificaties.

Deze uitverkiezing door de EREF bevestigt de mogelijkheden van wereldwijd opererende bedrijven zoals DaimlerChrysler om samen met leveranciers de milieuproblematiek het hoofd te bieden. Het CARE Car II project stelt ons bovendien in staat om milieuverantwoord te werken, zonder dat we het bedrijfsbelang uit het oog verliezen, aldus Bernard Robertson, Senior Vice President van Engineering Technologies Chrysler Group.

Deel: ' DaimlerChrysler geprezen om milieubeleid '
Lees ook