Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Nieuwe mediakunst als openingsexpositie

Daniëlle Kwaaitaal exposeert als eerste in Van Gogh huis te Nieuw Amsterdam

Daniëlle Kwaaitaal (1964) Rietveld Academie, woont en werkt in Amsterdam exposeert vanaf 28 maart als eerste kunstenaar in het Van Gogh Huis te Nieuw-Amsterdam.

Wat heeft de 19e eeuwse kunstenaar Vincent van Gogh gemeen met de 20e/21e eeuwse kunstenaar Daniëlle Kwaaitaal en waarin verschillen zij? Voor beide kunstenaars is het landschap een favoriete beelddrager, maar hij schilderde op de traditionele wijze met een penseel direct op doek en zij werkt op een zeer eigentijdse manier met een computerpen en paintbox. Van Goghs landschappen roepen levenskracht en passie op en die van Kwaaitaal duiden meer op een ingetogen en gestolde emotie.

Zij was een van de eerste kunstenaars die met de paintbox ging werken, een heel vooruitstreven vormgevingsprogramma op de computer. Toen tijdens haar eerste solo tentoonstelling (1992) een verzamelaar werk van haar kocht realiseerde ze zich voor het eerst: ik ben echt een kunstenaar.

Met behulp van zeer geavanceerde media zoals audio, video en 3D schept Danielle Kwaaitaal of beter componeert zij surrealistische beelden waarin details van het lichaam tot fascinerende droomlandschappen worden getransfomeerd. Kwaaitaal is op het gebied van deze nieuwe mediakunst een van de pioniers en heeft inmiddels een internationale faam opgebouwd, die van New York tot Tokio geleid heeft tot tentoonstellingen en prestigieuze opdrachten. Universal Pictures brengt in april een DVD met haar werk op de markt. Recentelijk heeft zij voor KPN telefoonkaarten ontworpen (oplage 3 miljoen). Dat betekent dat er een totaal nieuwe groep mensen in aanraking komt met haar werk. Met name jongeren kijken heel anders naar beelden.Zij hebben andere kwaliteitsnormen.Zij beoordelen haar werk als een reclameboodschap. Het moet aanspreken en duidelijk zijn.Danielle Kwaaitaal probeert met haar werk een brug te slaan naar de jongerencultuur. Haar missie is: dat jonge kunstenaars mondig moeten worden en hun eigen waarde gaan inzien. Ze hoeven niet alleen in een atelier schilderijen maken, ze kunnen zich ook in dienst stellen voor andere werkzaamheden.

Op de tentoonstelling in het Van Gogh Huis zijn fotowerken te zien uit de serie 'Human Nature' en speciaal voor de opening van het Van Gogh Huis en ter gelegenheid van de 150e geboortedag van Vincent van Gogh heeft Danielle Kwaaitaal een nieuw fotowerk gemaakt. Zij heeft zich daarbij laten inspireren door de "Turfschuit met twee figuren' die Van Gogh in 1883 geschilderde in Nieuw-Amsterdam. Zij is bijzonder getroffen door de krachtige toets en de dynamiek in het Van Gogh landschap.Bij Kwaaitaal zien we de gelijktijdig aanwezigheid van een nabijheid ( huid,vingers) en een verte (landschap) en ervaren we een bovenstoffelijke uitstraling.

Deel: ' Daniëlle Kwaaitaal exposeert in Van Gogh huis te Nieuw Amsterdam '
Lees ook