Nederlandse Kankerbestrijding


Dansers zetten choreografie in tegen kanker

Tijdens de Choreografieworkshop op zaterdag 4 maart in het Lucenttheater in Den Haag zetten ruim twintig dansers van het Nederlands Dans Theater (NDT) hun talenten in voor de strijd tegen kanker. Ieder jaar houdt het NDT de Choreografieworkshop ten bate van een goed doel. Dit jaar gaat de opbrengst naar de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF die het geld zal besteden voor het onderzoeksproject "Survivorship bij kanker". Dit is een onderzoek naar de late gevolgen van kanker bij kinderen, zowel lichamelijk, mentaal als sociaal.

Door betere diagnostiek en effectieve behandeling overleven steeds meer kankerpatiënten. Voor kinderen met kanker geldt dat ongeveer 70 procent langdurig overleeft dan wel geneest. Behandeling van kanker kan grote gevolgen hebben in lichamelijke, mentale of sociale zin. De opbrengst van de creatieve inspanningen van de dansers van het NDT wordt gebruikt voor een onderzoek dat de levenskwaliteit, levensloop en het omgaan met de ziekte volgt bij kinderen die genezen van kanker. Naar verwachting zullen ongeveer 150 kinderen in de leeftijd van 5 tot 15 jaar met hun ouders deelnemen aan de studie. Daarnaast worden 350 jong-volwassenen tussen 18 en 30 jaar, die als kind voor kanker behandeld zijn, vergeleken met leeftijdgenoten die geen kanker hebben gehad. Met de resultaten hoopt men voor toekomstige patiëntjes beter te kunnen vaststellen welke risico's er later te verwachten zijn, zodat hulpverlening aan die kinderen daarop kan worden afgestemd.

Het project "Survivorship bij kanker" wordt uitgevoerd in het Emma Kinderziekenhuis/Academisch Medisch Centrum Amsterdam en staat onder leiding van de psycholoog dr. B.F. Last. Het project is in 1999 gestart en duurt zes jaar.

Totaal financiert het KWF ongeveer de helft van al het kankeronderzoek dat in Nederland wordt uitgevoerd. Om dit niveau te kunnen handhaven, is de financiële bijdrage van het Nederland Dans Theater meer dan welkom.

Deel: ' Dansers zetten choreografie in tegen kanker '
Lees ook