DANCE MASTERS

Het is met dansen als met brood


-Het is met dansen als met brood-, aldus de voorzitter van Dance Masters Nederland, de heer Fred Bijster. Kocht je vroeger een brood, tegenwoordig kies je wat voor soort brood je wilt hebben; alle kleuren, maten en soorten zijn verkrijgbaar. Met dansen is het al net zo. Ging je vroeger op dansles, tegenwoordig ga je op streetdance, salsa, tango, mambo enzovoorts.
Geen dansschool heeft meer hetzelfde aanbod, er is een enorme diversiteit in keuzes ontstaan, aangepast aan de dansleraar zelf en de plaats van vestiging.

Op de landelijke website is dit duidelijk te zien. Elke Dance Masters heeft zijn eigen productaanbod, van uitsluitend stijldansen tot fitness of streetdance.
Uiteraard zal deze winter stevig ingehaakt worden op de musical van Joop van de Ende, Saturday Night Fever. In de 70-tiger jaren zorgde de film voor een totale ommekeer in de toenmalige dansscholen; van ouderwetse instituten werden ze omgebouwd tot moderne discotheken. De toeloop om weer te leren dansen was bijna niet te bedienen voor de dansscholen van toen en met name in de 80-tiger jaren werd er stevig bijgebouwd om aan de vraag te kunnen voldoen.

Congres.
Dance Masters vinden zichzelf de warme bakkers van het dansen; hoge kwaliteit is al gewaarborgd vanuit hun opleiding, die enkele jaren in beslag neemt, maar daarnaast zijn er jaarlijks minimaal 6 studiedagen en een congres van een week om bij te blijven met de laatste ontwikkelingen. Het Internationale Dance Masters congres, begin augustus gehouden in Kernwasser Wunderland (jawel, in Duitsland) is wereldberoemd. Naast de Nederlandse dansleraren komen er dansparen uit de verste uithoeken van de wereld om deel te nemen aan dit in de wereld unieke congres: meer dan 30 landen waren dit jaar tegenwoordig, onder meer Amerika en Canada, de Fillipijnen en Australie. Ter verdere kwaliteitsbewaking is er een erkenningsregeling voor dansscholen ontwikkeld en worden er jaarlijks landelijke danstesten afgenomen.

Dans van het Jaar.
Op het congres wordt jaarlijks de Dans van het Jaar gekozen uit een aantal choreografien.
De Lambada, Dirty Dancing, Salsa en Mambo zijn slechts enkele sprekende voorbeelden van Dans van het Jaar uit het nabije verleden.
Dit jaar is het de Clockhouse Click, een choreografie van Arnout van de Hoef en Urvin Monte uit Nieuwegein. Naast de hoofdprijs van fl. 1000,- is er voor hen de enorme erkenning in de danswereld, want honderdduizenden gaan deze winter aan de slag om de passen ervan te leren. Uiteraard is de pasbeschrijving terug te vinden op internet: www.dancemasters.nl.
TMF maakte dit jaar een special van deze wedstrijd die in augustus tweemaal werd uitgezonden.

Een sterk collectief.
Net als de warme bakkers, maar nog veel intenser, wordt gewerkt met een collectief concept.
Elk bedrijf bewaart zijn eigen identiteit middels het gebruik van de eigen naam, maar erachter zit steeds weer het collectieve logo. Hierdoor is er een enorme herkenbaarheid door het gehele land. Daarnaast voert men dit jaar voor het eerst sinds jaren weer landelijk actie op TV. Een moderne, swingende spot, danced by Dance Masters slaat erg goed aan bij de jeugd.
Ook hierin heeft men doelbewust gekozen voor de kwaliteit van het huis.
Alle bedrijven werden uitgenodigd met hun leerlingen mee te doen aan een casting en hieruit werd een keuze gemaakt. Het is dus letterlijk
-What you see is what you get-!
Een landelijk telefoonnummer biedt de mogelijkheid om rechtstreeks de dichtstbijzijnde bedrijven te benaderen. Ook al weer met een in het oog springend nummer: 0900-123 1234.

Inmiddels hebben de warme bakkers van de dans hun deuren weer open om iedereen te ontvangen voor een winter vol dansen. Met al die verschillende dansen en dansvormen moet het toch lukken een keuze te maken.
Veel plezier!


05 sep 01 17:27

Deel: ' Dansscholen bieden grote diversiteit aan dansen '
Lees ook