'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year


Jasper Doest valt wederom in de prijzen bij Wildlife Photographer of the Year

LONDEN, 20161019 -- Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze Wildlife Photographer of the Year competitie. Hij ontving een eervolle vermelding voor zijn foto ‘Dawn of the Bison' in de zoogdier categorie. De foto toont een kudde wisenten (europese bison) in Kraansvlak in Nationaal Park Zuid-Kennemerland, waar Doest in 2010 een reportage maakte voor National Geographic Magazine over de herintroductie van deze grote grazer.

[Jasper Doest: Dawn of the Bison] Dawn of the Bison. Eervolle vermelding voor Jasper Doest, Londen 2016.

Nadat Doest eerder prijzen ontving met zijn werk van Japanse makaken, Indische kraanvogels en Spaanse ooievaars is hij verguld via deze prestatie Nederlandse natuur op de internationale kaart te kunnen zetten. "Nederland is een voortrekker in Europa op het gebied van 'Rewilding', waarbij er ruimte wordt gemaakt voor wilde natuur, wildernis en wilde dieren. Zo werd in 2007 ruimte gemaakt voor de herintroductie van de wisent, het grootste landzoogdier van Europa. Nu leven er 16 wisenten in het Kraansvlak en zijn er onlangs ook wisenten uitgezet in de Veluwe en de Maashorst. Dat is iets waar we trots op mogen zijn“, aldus Doest die als lid van de International League of Conservation Photographers zijn fotografie gebruikt om de schoonheid en kwetsbaarheid van de natuur onder de aandacht te brengen.

Wildlife Photographer of the Year is een van de meest prestigieuze fotocompetities ter wereld; het is een showcase van het beste wat de natuurfotografie heeft te bieden. De wedstrijd wordt georganiseerd door twee instituten die traditiegetrouw speciaal oog hebben voor de diversiteit van het leven op aarde: het Natural History Museum in Londen en het BBC Wildlife Magazine. Natuurfotografen van over de hele wereld dingen mee naar de titel. 

De jury heeft een keuze gemaakt uit 50.000 inzendingen uit 95 landen. De foto’s worden beoordeeld op onder andere creativiteit en technische complexiteit. De titel Wildlife Photographer of the Year gaat dit jaar naar Tim Laman, voor zijn foto 'Entwined lives'.

In 2013 was Jasper Doest een van de grote winnaars van de 49e editie van Wildlife Photographer of the Year met zijn surrealistische foto ‘Snow Moment’ van een Japanse makaak in een sneeuwstorm. Ook in 2012 en 2014 viel hij in de prijzen. Hij behaalde toen drie eervolle vermeldingen, onder meer voor zijn foto ‘Relaxation’ waarmee hij als eerste Nederlander de cover sierde van het vermaarde boek dat jaarlijks verschijnt naar aanleiding van de Wildlife Photographer of the Year-competitie. Volgend jaar zal Doest de eervolle taak als Wildlife Photographer of the Year jurylid op zich nemen en samen met andere gerespecteerde collega’s een weg banen door de duizenden inzendingen.

Naast het succes van Jasper Doest gingen er ook eervolle vermeldingen naar Joris van Alphen en de 10-jarige Dirk Hoogenstein. 

De winnende beelden worden vanaf 20 oktober tentoongesteld in het Natural History Museum in Londen. In een later stadium zullen de beelden ook in Nederland te zien zijn (details volgen).

Contact:
Jasper Doest
info@jasperdoest.com
https://www.jasperdoest.com
Tel: 06 4606 7903

Zie ook: www.wildlifephotographeroftheyear.com


Deel: ' 'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year '
Lees ook