IZA

De Amerikaanse economist Jacob Mincer ontvangt de IZA-prijs

Forschungsinstitut zur Zukunft der Arbeit (IZA), Bonn (Duitsland)

New York/Bonn, 16 juli 2002

De Amerikaanse economist Jacob Mincer ontvangt de IZA-prijs voor arbeidseconomie

Deze prijs ter waarde van 50.000 euro wordt toegekend aan een pionier in arbeidsmarktonderzoek

Jacob Mincer (professor emeritus Economie aan de Columbia University in New York), een van de invloedrijkste arbeidseconomisten van de moderne tijd, werd gekozen als laureaat van de eerste 'IZA Prize in Labor Economics.' IZA-directeur Klaus F. Zimmermann kondigde deze prijs vandaag aan tijdens een congres op de Columbia University ter viering van Mincers 80e verjaardag.

Deze prijs ter waarde van 50.000 euro - een van de hoogst gedoteerde internationale wetenschappelijke prijzen - werd ingesteld door het Forschungsinstitut zur Zukunft der Arbeit (IZA) in Bonn (Duitsland), met steun van de Deutsche Post Stiftung.

Volgens de jury, waaronder o.a. de Amerikaanse Nobelprijswinnaars George A. Akerlof, Gary S. Becker en James J. Heckman, is 'Jacob Mincer de grondlegger van de hedendaagse empirische arbeidseconomie. Zijn inspanningen met het oog op de ontwikkeling van wetenschappelijke instrumenten en methodes, door de economisten van vandaag aangewend voor de analyse en het onderzoek van de arbeidswereld, vinden hun gelijke haast niet. De IZA Prize in Labor Economics 2002 eert daarmee het levenswerk van een opmerkelijk wetenschapper en pionier in arbeidsmarktonderzoek'.

Mincers inspirerend werk toonde het belang aan van het koesteren van het menselijk potentieel en onderzocht de onderlinge verbanden tussen opleiding, technologische vooruitgang en winst. Hij toonde aan hoe een blijvende bijscholing in het belang is van zowel de werknemers als de organisaties waarvoor ze werken. Mincers werk over vrouwen op de arbeidsmarkt en personeelsverloop staat nog steeds centraal in het hedendaags economisch gedachtegoed. Zijn baanbrekende arbeid beïnvloedde in sterke mate leidende economisten zoals de Amerikaanse Nobelprijswinnaars Gary Becker en James Heckman. Zijn human capital model is vandaag een van de basisinstrumenten in de empirische economie.

Klaus Zumwinkel, CEO van Deutsche Post World Net en President van IZA, roemde Mincers levenswerk dat de lat bij deze eerste IZA Prize in Labor Economics meteen hoog legt. Hij vermeldde de doorbraken, gerealiseerd door arbeidseconomisten als Mincer als een intrinsieke en belangrijke succesfactor van de moderne internationale zakenwereld. 'De Deutsche Post Stiftung is trots op zijn steun aan de IZA en aan briljante wetenschappers als Jacob Mincer, wier werk steeds hogere niveaus van menselijke verwezenlijkingen en organisatorische prestaties mogelijk maakt', zo Zuwinkel.

Jacob Mincer werd in 1922 in Polen geboren. Hij ontsnapte aan de holocaust en week in 1948 uit naar de Verenigde Staten. Hij behaalde zijn Ph.D. aan de Columbia University, waaraan hij het belangrijkste deel van zijn loopbaan verbonden bleef, voor hij de status van emeritus verwierf. Mincers talrijke publicaties, zoals zijn boek 'Schooling, Experience and Earnings' uit 1974, oefenen in het vakgebied van de arbeidseconomie nog steeds hun invloed uit.

IZA is een privaat onderzoeksinstituut, gesteund door Deutsche Post World Net. Met de jaarlijkse Prize in Labor Economics eert het instituut opmerkelijke bijdragen aan het arbeidsmarktonderzoek. De prijs werd ingesteld om het centraal belang te onderlijnen van de arbeidseconomie in de internationale arbeidsmarktproblematiek. De uitreikingsplechtigheid zal doorgaan in Berlijn op 25 november e.k. Klaus Zumwinkel, CEO van Deutsche Post World Net en President van IZA, zal de prijs overhandigen.

Institute for the Study of Labor (IZA) - Schaumburg-Lippe-Str. 7/9 - 53177 Bonn - Germany - www.iza.org - prize@iza.org Media Contacts: Holger Hinte (IZA) - tel.: +49-(228)-3894222 - hinte@iza.org

16 jul 02 12:01

Deel: ' De Amerikaanse economist Jacob Mincer ontvangt de IZA-prijs '
Lees ook