de ark van noach
volgens dick bruna
opnieuw te zien in museum catharijneconvent
27 augustus tot en met 7 november 1999

vanaf 27 augustus 1999 wordt in de bogenkelder van het museum de ark van noach volgens dick bruna opnieuw opgebouwd. in een doorlopende voorstelling wordt op een wel heel speciale manier het bekende bijbelverhaal verteld. de presentatie de ark van noach volgens dick bruna loopt dit jaar door tot en met 27 augustus t/m 7 november 1999.

voor de voorstelling is niemand minder dan dick bruna (de titel zegt het al) bereid gevonden het verhaal van de ark van noach op zijn eigen, onnavolgbare wijze te vertellen. en zoals gebruikelijk bij hem, gebeurt dat in woord in beeld. hiervoor heeft theaterkunstenaar jos groenier een klank- en lichtspel gemaakt met het aloude schuiftheater als inspiratiebron.

ruben overleeft de watersnood!
in vijftien minuten vertelt dick bruna, die het verhaal zelf heeft ingesproken, zijn versie van de geschiedenis van noach en zijn familie en van de dieren die meegaan aan boord van de ark. zo speelt in zijn verhaal het rupsje ruben een belangrijke rol. hij moet zich haasten en weet nog maar net op tijd een plaatsje te bemachtigen aan boord van het schip. zodra iedereen binnen is, breekt het noodweer in alle hevigheid los. het duurt niet lang of de hele wereld wordt volledig verzwolgen door de watermassa's. alleen de mensen en de dieren in de ark overleven de ramp. wanneer noach denkt dat de kust veilig is, stuurt hij een duif op onderzoek uit. bij de tweede poging keert de duif terug met een takje met bladeren tussen zijn snavel. dit is voor noach het teken dat iedereen de ark kan verlaten om op aarde een nieuw leven te beginnen. met rupsje ruben voorop...

activiteitenprogramma
creatief bezig zijn is eveneens mogelijk in museum catharijneconvent. in een speciale ruimte kunnen kinderen naar hartelust kleuren en knippen. lezen kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld in de bekende dick bruna boeken. in deze ruimte wordt ook een kindervideo getoond. gratis verkrijgbaar zijn voor de allerkleinsten een kleurplaat en voor de iets oudere kinderen een speurtocht.

tekst en illustraties: dick buna ) mercis bv 1953-1998 ontwerp, decor en spelconcept: jos groenier
copyright productie: museum catharijneconvent

rondleidingen, onderwijs, museumwinkel

Deel: ' De ark van Noach volgens Dick Bruna in Catharijneconvent '
Lees ook