De Balearen mogelijk derde stierenvechtvrije deelstaat Spanje


PALMA DE MALLORCA, 20170720 -- Aanstaande maandag, 24 juli, zal het Parlement van de Spaanse deelstaat De Balearen over een wetsvoorstel gaan stemmen die het stierenvechten reguleert. Als het wetsvoorstel aangenomen wordt, zal het stierenvechten onuitvoerbaar zijn en zal De Balearen de derde Spaanse deelstaat worden die zich afkeert van het stierenvechten. De Canarische Eilanden en Catalonië deden dit eerder. De kans is groot dat de stemming positief zal verlopen.

De Nederlandse organisatie Comité Anti Stierenvechten heeft, samen met AnimaNaturalis en met steun van Humane Society International, jarenlang gewerkt aan het einde van het stierenvechten op de Balearen in de campagne Mallorca Sense Sang (Mallorca zonder Bloed).

Stier niet gedood
Het wetsvoorstel is een initiatief van de politieke partijen PSIB, Més per Mallorca en Podemos. Het houden van stierengevechten zou niet verboden worden, wel het doden of verwonden van de stier, net zoals de aanwezigheid van paarden tijdens stierengevechten. Verder zullen de stierenvechters onderworpen moeten worden aan een dopingtest. Ook wordt de toegang van minderjarigen (18 jaar) tot stierengevechten verboden. De stieren moeten afkomstig zijn uit veehouderijen uit de buurt, om te voorkomen dat ze lang onderweg zijn, het liefst van de Balearen zelf.

Verbod in Catalonië
In 2016 besloot het Spaanse Constitutionele Hof dat deelstaten het stierenvechten niet mogen verbieden. Dit naar aanleiding van het verbod op het stierenvechten in Catalonië sinds 2012. Hierdoor is een absoluut verbod op het stierenvechten op de Balearen niet mogelijk, maar met bepaalde voorwaarden zijn ze nu onuitvoerbaar. Als het wetsvoorstel aangenomen wordt, dan verdwijnt het stierenvechten, zoals we het kennen, voorgoed op de Balearen. 

Mallorca Sense Sang
Door de campagne ‘Mallorca Sense Sang’ (Mallorca zonder bloed), van het Comité Anti Stierenvechten en AnimaNaturalis, ondersteund door HSI, hebben zich 30 gemeenten op het Spaanse eiland Mallorca tegen het stierenvechten verklaard. Meer dan 360.000 handtekeningen werden verzameld tijdens de ze campagne. Een ander succes van de campagne is dat Palma de Mallorca, de hoofdstad van de Spaanse autonome eilandengroep de Balearen, zich in 2015 uitsprak tegen het stierenvechten. De campagne kon rekenen  op een brede steun vanuit de bevolking op de Balearen.


Deel: ' De Balearen mogelijk derde stierenvechtvrije deelstaat Spanje '
Lees ook