Een rare straat, een verkeersriool, maar ook een sfeervolle stadsbuitengracht, een vat vol tegenstrijdigheden van een kilometer lang; de Catharijnesingel in Utrecht herbergt vrijwel alle aspecten van het moderne leven in een grote stad. Er wonen daklozen en yuppen, autochtonen en studenten. Er wordt gewerkt, gereisd, gewoond, gewinkeld, gerecreëerd en verbouwd. Er heerst anonieme moderniteit en hectiek, maar ook nostalgie en gemeenschapszin. Daarover gaat het boek De Catharijnesingel. Worsteling tussen leefbaarheid en bereikbaarheid.

Asfalt en open vaarwater

Aan het begin van de singel, waar ooit schippers voeren, heeft de automobilist tien rijstroken tot zijn beschikking. Dit betonnen stadshart dat begin jaren zeventig als winkel- en bedrijvencentrum Hoog Catharijne uit de grond is gestampt, vormt het domein van automobilisten, bedrijven, winkels en straatbewoners. Een vervreemdende, anonieme wereld die binnenkort met de uitvoering van het Utrecht Centrum Project een nieuwe facelift moet ondergaan. Want, bereikbaarheid en leefbaarheid laten veel te wensen over.

Nog geen kilometer verderop ondergaat de Catharijnesingel een drastische metamorfose. Hier begint het stuk singelgracht dat open vaarwater bleef en versmalt de doorgangsroute voor het verkeer vrij abrupt tot steeds minder rijstroken. Van straatbewoners is geen spoor meer te bekennen. Het verkeer loopt vast en de kantoren maken plaats voor monumentale panden en een oud stadsziekenhuis waar nu yuppen wonen.

`Werk'-buurt

De Catharijnesingel is ook de straat waar het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW zich bij zijn oprichting tien jaar geleden vestigde. De Catharijnesingel is samengesteld en geproduceerd door medewerkers van het NIZW, het is het verhaal van hun `werk'-buurt.

Verkrijgbaar

De Catharijnesingel. Worsteling tussen leefbaarheid en bereikbaarheid , samenstelling en redactie Joanka Prakken en Loes Verplanke, NIZW, ISBN 90-5050-703-4, 116 blz., prijs f 19,50. Verkrijgbaar in de boekhandel en bij de NIZW Uitgeverij, telefoon (030) 230 66 07.

Deel: ' 'De Catharijnesingel' nieuwe uitgave van NIZW in Utrecht '
Lees ook