NAT. COMITE VAN DE OUDEREN

Wensen van ouderen vervuld op Dag van de Ouderen

Ruim 400 wensen van 75-plussers geven beeld van huidig welzijnsniveau.

Op 1 oktober, door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Dag van de Ouderen, vervult het Nationaal Comité Dag van de Ouderen in samenwerking met het Nationaal Fonds Ouderenhulp een groot aantal maakt grote, kleine, vermoede en onvermoede wensen van ouderen in Nederland op verschillende plaatsen in het land zoals Apeldoorn, Bemmel, Berlicum, Haarlem, Hardenberg, Hoorn, Moergestel, Tilburg, Uden, Uithoorn, Valkenswaard, Vught en Zwolle.

In het kader van de viering van de Dag van de Ouderen is het Petemoei-project (= goede fee die wensen vervuld) gestart. Na een oproep eind augustus tot indienen van wensen is het Nationaal Comité overspoeld met meer dan 400 wensen van vooral 75-plussers. Hieruit blijkt dat het welzijnsniveau van de vooral oudere ouderen nog echt verbetering behoeft.

Veel gehoorde wensen ging over mobiliteit en bereikbaarheid (openbaar vervoer), de opheffing van lokale postagentschappen en eenzaamheids-verschijnselen. De meer algemene wensen die niet per direct kunnen worden vervuld gelden als aandachtspunt voor de komende maanden bij de inspanningen van het Nationaal Comité. De meer concrete wensen zullen op de eerste oktober daadwerkelijk worden vervuld.

Een voorbeeldlijst van concrete projecten treft u aan het einde van dit bericht aan.

Wensen van ouderen liggen er genoeg. Bij de bewoners van verzorgingshuis Casa Bonita bijvoorbeeld, in Apeldoorn. Die zouden wel eens klassieke muziek live willen. Dus heeft Petemoei jonge musici gevraagd daar op 1 oktober een concert te verzorgen. Of bijvoorbeeld die ouderen in De Reuselhof in Moergestel, die al zo lang geen levende dieren meer hebben gezien. Ook zij worden op hun wenken bediend door Petemoei, die op 1 oktober zelfs een hele Ark van Noah naar het verzorgingshuis haalt. Molukse ouderen wilden graag een keertje naar het Moluks Museum in Utrecht. Ook dat wordt geregeld door Petemoei, die op 1 oktober een busreis voor ouderen en jongeren naar het museum regelt.

Petemoei komt op maandag 1 oktober op heel veel plaatsen in Nederland om wensen te vervullen. Maar daar blijft het niet bij.

Wensen geven gevarieerd beeld van welzijnsniveau

Heel veel vragen van ouderen zijn eigenlijk maar bescheiden wensen. Want wat is er normaler dan goed openbaar vervoer, met minder wachttijd, meer zitplaatsen en een fatsoenlijke instap? Wat is er logischer dan een balie bij de bank waar je geld kunt halen, zodat je niet buiten hoeft te pinnen? Of een hulpje bij het invullen van (belasting)formulieren? Wat spreekt er méér vanzelf dan adequate thuiszorg? Of grotere belettering, contrastrijker vormgeving van tijdschriften en televisieprogrammas, of muziek die je aan vroeger herinnert?

Moeilijk is dat allemaal niet en Petemoei zal bevorderen dat, na die eerste oktober waarop ze zelf druk bezig is met wensen vervullen, ook andere wensen in vervulling gaan. Dat hoeft ze niet alleen te doen, want heel veel lokale comités en ook het Nationaal Fonds Ouderenhulp staan paraat om mee te helpen. Dan wordt ook de plaatselijke jeugd, lokale instellingen, middenstand en andere betrokkenen, gevraagd een handje toe te steken, zodat knelpunten van ouderen gewoon kunnen worden opgelost.

Want waarom moet het jaren duren voordat er een bankje komt voor het plaatselijke warenhuis? En op welke regeling zou de plaatsing van een trapje bij een recreatieplas moeten vastlopen? Petemoei gooit, door het goede voorbeeld te geven op 1 oktober, een flinke scheut olie in raderen die her en der waren vastgelopen.

Petemoei is op pad gestuurd door het Nationaal Comité Dag van de Ouderen en wordt financieel ondersteund door het Nationaal Fonds Ouderenhulp.


---

Deel: ' De Dag van de Ouderen in gemeenten in Nederland '
Lees ook