Universiteit Utrecht

Persaankondiging van de Universiteit Utrecht

3 december 2009

De dierenarts van de toekomst volgens Gerald van der Kaap

Kunstenaar en veejay maakt film als kunst voor klinieken Diergeneeskunde

Op woensdag 9 december vindt de première plaats van de nieuwe film 'NEW VET - a twenty minute trailer' van kunstenaar en veejay Gerald van der Kaap. Deze overwegend stille film heeft het karakter van een trailer en werpt een blik op het dagelijks leven van Amber, de dierenarts van de toekomst. De film maakt deel uit van het kunstwerk dat Gerald van der Kaap realiseert in de klinieken van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. De première is tevens de feestelijke oplevering van het kunstwerk.

NEW VET speelt zich af in 2030 en gaat over Amber (gespeeld door Anna Lagendaal, oud-student Diergeneeskunde), de dierenarts van de toekomst. Amber is een homo universalis. Tijdens haar werk bezoekt ze met zelfdesinfecterende laarzen een varkensflat, neemt ze exotische diersoorten in behandeling en gaat ze op werkbezoek bij boeren in het Nederlandse landschap. In haar vrije tijd bestudeert ze de dieren op oude Chinese behangsels, tekent en schetst ze de anatomie van het paard en maakt ze van stukken huid fraaie borduursels en kunststukken. "Uitgangspunt voor de film is wat er nu in werkelijkheid speelt op de faculteit. In de film en op foto's wordt deze vervolgens fictief gemaakt. Hierdoor ontstaat ruimte voor fantasie en reflectie op de praktijk van de dierenarts", aldus de kunstenaar. 'NEW VET - a twenty minute trailer' is na de première te zien op drie locaties in de klinieken van de faculteit Diergeneeskunde. Daar zijn op diverse locaties ook rekwisieten, filmstills en kostuums uit de film terug te vinden.

Kunst in de klinieken van de faculteit Diergeneeskunde

De klinieken van de faculteit zijn de afgelopen tijd grondig gerenoveerd of opnieuw gebouwd. Daarbij was er ook budget voor een kunstwerk. Belangrijk was dat het kunstwerk een verbinding zou leggen tussen de drie departementen. De kunst diende aan te sluiten bij de aard en de kwaliteit van de faculteit Diergeneeskunde, de enige instelling in Nederland die dierenartsen opleidt. De kunstcommissie koos het voorstel dat Gerald van der Kaap tijdens een masterclass ontwikkelde met studenten van verschillende kunstacademies.

Gerald van der Kaap

Gerald van der Kaap (Enschede, 1959) is een van de eerste fotografen in Nederland die in de jaren tachtig met de computer ging werken. Gefascineerd door een Warholiaanse opvatting over het kunstenaarschap neemt hij een voorloperspositie in bij het experimenteren met fotografie en nieuwe media. In de jaren tachtig was hij initiatiefnemer van het tijdschrift ZIEN en maakte hij programma's voor de piraatzender Rabotnik TV. In de jaren negentig was hij een van de eerste veejays van Nederland. Naast (geënsceneerde) foto's en zijn werk als veejay bij Club Rauw, maakt Van de Kaap muziek, regisseert hij videoclips voor o.a. Junkie XL en realiseert hij kunstopdrachten in de openbare ruimte. Zijn kunstwerken bevinden zich in museale collecties in binnen- en buitenland. Meer informatie is te vinden op: www.geraldvanderkaap.com.

Première

De première vindt plaats op woensdag 9 december van 15.00 - ca. 17.30 uur. Bart Rutten, conservator beeldende kunst van het Stedelijk Museum te Amsterdam, verzorgt de inleiding. Locatie: Universiteitskliniek voor Paarden, Yalelaan 114, Utrecht. Journalisten kunnen zich aanmelden via: newvet@uu.nl.

Deel: ' De dierenarts van de toekomst volgens Gerald van der Kaap '


Lees ook