De Doelen 4 april 2013: première sensuele liederen Neruda


ROTTERDAM, 20130313 -- De door de Nederlandse componist Schwedersky geschreven liederen op gedichten van de beroemde Chileen Pablo Neruda gaan 4 april 2013 in première in Rotterdam. De bezetting is verrassend: bariton, 4 strijkers, conga's en piano. Tevens CD presentatie.

De teksten van Neruda spraken al menig componist tot de verbeelding, maar Schwedersky weet de teksten te vertalen tot muziek die het bloed écht sneller doet stromen. Bariton Quirijn de Lang, bekend om zijn grote stembereik met veel warmte in de lage tonen en zijn prachtige ingehouden stemgeluid in de hogere regionen, zal de eerste zijn die deze liederen ten gehore brengt. Concertpianiste Eke Simons is de drijvende kracht achter deze première. Simons speelt naast de liederen ook enkele solostukken en de pianopartij in de beroemde Grand Tango van Piazzolla.

Schwedersky is een nog vrij onbekende componist in Nederland, maar een snel stijgende ster. Naast de liederen zal een aantal solostukken in première gaan: Ziganette voor altviool en strijkers en The Unfaithful voor cello en strijkers. Schwedersky schrijft muziek die goed in het gehoor ligt en voor een breed publiek toegankelijk is. 

Ziganette is een wat Oost-Europees aandoend stuk, met zowel lyrische als opzwepende delen. Altviolist Emlyn Stam zal de solopartij voor zijn rekening nemen. Stam is bekend in binnen- en buitenland, als solist, kamermusicus en speelt in het Residentie Orkest. 

The Unfaithful: tragiek in volle omvang en schitterend vertolkt door Jérôme Fruchart op de cello. Fruchart, cellist bij het Concertgebouw Orkest, treedt veelvuldig op in binnen- en buitenland als solist. 

Tot slot nog een première: Caprice voor viool en piano, een kort maar krachtig stuk. De vioolpartij zal worden vertolkt door Martin de Deugd. De Deugd was meer dan 15 jaar concertmeester bij de Hoofdstad Operette, treedt eveneens op als solist en is regelmatig te beluisteren op radio en televisie. 

[vlnr Eke Simons, Quirijn de Lang en Sonja Schwedersky]
Fotobijschrift: Van links naar rechts: Eke Simons, Quirijn de Lang en Sonja Schwedersky

Het volledige programma:

Schwedersky - A little story of grief voor piano solo
Schwedersky - Thoughts voor piano solo
Schwedersky - Caprice voor viool en piano
Schwedersky - 5 Canciones sobre poemas de Pablo Neruda

Gardel - 2 Tango’s voor bariton en piano
Schwedersky - Ziganette voor altviool en strijkers 
Schwedersky - The Unfaithful voor cello en strijkers 
Piazzolla - Le Grand Tango voor cello en piano

Als u van tango, sensuele liederen en tragiek houdt mag u deze avond niet missen.
Na afloop is er gelegenheid na te praten met musici & Schwedersky en verkoop van de CD.

Kaarten bestellen (010-2171717) of via de link: https://www.dedoelen.nl/nl/concerten/agenda/3573/schwedersky_piazzolla/de_passie_van_pablo_neruda/

Prijzen:

normaal: € 22,50
65+ / Rotterdampas: € 20,50
CJP: € 18,00
Jeugd t/m 16 jaar: € 9,00


Deel: ' De Doelen 4 april 2013 première sensuele liederen Neruda '
Lees ook