Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

De engelen van Bantar Gebang - leven op de vuilnisbelt van Jakarta

Foto's van Thom Hoffman in het Rijksmuseum voor Volkenkunde

14 mei t/m 14 juli 2002

In februari 2002 vertrok fotograaf Thom Hoffman naar Jakarta, Indonesië. Hij maakte daar een reportage over het leven op de grootste afvalberg van de stad, Bantar Gebang. Zijn foto's geven een indringend beeld hoe een gemeenschap van honderden mensen afhankelijk is van het afval dat daar dagelijks wordt gestort. Vrouwen, mannen en kinderen die trots zijn op hun beroep van afvalverwerker, maar ook de smerige omstandigheden waarin gewerkt wordt.

Er werken en wonen ongeveer 8000 mensen op Bantar Gebang, vaak mensen van het platteland die hun schulden aan grootgrondbezitters niet meer kunnen opbrengen. Op goed geluk trekken zij naar Jakarta en kopen zich op Bantar Gebang in voor 600.000 roepia (54 euro). Een heel gezin kan op de vuilnisbelt echter maximaal 200.000 roepia in de maand opbrengen. Er wordt dag en nacht gewerkt in ploegendiensten.

Het hele gezin werkt mee op de belt. In het kielzog van bulldozers die het vuil ondersteboven keren, zoeken zij naar stukjes hout, plastic, blik, metaal- en koperdraad, zelfs naar botten van kadavers. Letterlijk alles heeft zijn waarde en kan gerecycled worden. De hitte en de stank zijn ondragelijk en er is steeds gevaar voor infecties en chemische vergiftiging. Dokters weigeren naar Bantar Gebang te komen. De mensen gebruiken medicijnen die ze in het vuil aantreffen, met alle risico's van dien.

Elk gezin kent het dilemma, moeten de kinderen naar school voor een betere toekomst of niet. De hulp van de kinderen bij het werken op de vuilnisbelt is onmisbaar om in het dagelijks onderhoud te voorzien.

Er is een oud gezegde: In Indonesië bezit twee procent alles, zij zijn de Duivels. En 98 procent heeft niets, zij zijn de Engelen. De bewoners van Bantar Gebang horen vanaf hun geboorte tot hun dood bij die laatste groep.

De AVRO wijdt een serie programma's aan bekende fotografen aan het werk. Een cameraploeg volgde Thom Hoffman bij dit project, waarbij hij naast het maken van foto's, ook veel volwassenen en kinderen heeft geïnterviewd. De uitzending is in juni 2002.

De engelen van Bantar Gebang, foto's van Thom Hoffman 14 mei t/m 14 juli 2002
Rijksmuseum voor Volkenkunde
Steenstraat 1, Postbus 212, 2300 AE Leiden
T 071 5168 800
F 071 5128 437
E-mail: info@rmv.nl
Internet: www.rmv.nl
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 10-17 uur
(maandag, 3 oktober, 25 december en 1 januari gesloten) Entree: 6,50 / 3,50 / gratis

<>

Deel: ' De engelen van Bantar Gebang - leven op de vuilnisbelt van Jakarta '
Lees ook