Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

MINISTERIE VWS
https://minvws.nl

VWS: De Geus; lik op stuk voor zorgfraudeurs

Donderdag 30 januari 2003, nummer 12


Minister De Geus van VWS vindt dat er een lik-op-stuk-beleid moet komen tegen fraudeurs in de gezondheidszorg. Hij zegt dat in reactie op de publiciteit rond interne rapporten van Zorgverzekeraars Nederland, die spreken van grootscheepse fraude. Volgens de bewindsman is het een schande als er grootschalig gefraudeerd zou worden, terwijl de overheid juist bezig is de kosten van de zorg in de hand te houden. Mensen die eerlijk hun premie betalen, mogen niet de dupe zijn van fraudeurs.

De onderzoeken van Zorgverzekeraars Nederland dateren uit 2001. De minister vraagt de zorgverzekeraars die onderzoeken te herhalen om een actueel beeld te krijgen. Lik op stuk betekent dat verzekerden uiteindelijk hun rechten kunnen verliezen. Hierop zou voor noodgevallen en om humanitaire redenen een uitzondering mogelijk moeten zijn.

De minister vindt dat de zorgverzekeraars ook zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen en hun contracten met frauderende zorgleveranciers (zoals artsen, ziekenhuizen) moeten opzeggen. VWS werkt aan een wetsontwerp dat legitimatie verplicht stelt bij het tonen van een verzekeringspas. Dit moet fraude door diefstal of het uitlenen van pasjes voorkomen.


-o-o-o-

Deel: ' De Geus; lik op stuk voor zorgfraudeurs '
Lees ook