De Gulden is terug

UTRECHT, 20060126 -- Sinds kort is de ouderwetse zilveren gulden als een ring te dragen. Deze guldenring is ontwikkeld door Utrechts ontwerpbureau Koenst (voormalig Studio Wide-Label) van produkt en sieraad ontwerper Koen de Wilde. De ring gemaakt van een originele zilveren Juliana gulden wordt door hem zelf volgens ambachtelijk procédé omgevormd.


Moderne nostalgie
'Iedereen weet nog hoe het is om met de gulden te betalen. En soms vergissen we ons nog: ruim drie jaar na de introductie van de Euro hoor ik nog regelmatig iemand zeggen dat iets zoveel gulden kost, in plaats van Euro. Bovendien wordt de gulden gezien als een stukje Nederlandse identiteit. Meer dan ooit tevoren zijn we trots op het 'Nederlands zijn'. Die identiteit bevestig je door de gulden weer bij je dragen, alleen nu als ring.' aldus Koen de Wilde.

Procédé
De Wilde experimenteert altijd al met verschillende materialen. Na maanden proberen, verbeteren en opnieuw proberen beheerst hij momenteel als enige Nederlander het procédé om een munt op deze wijze te verwerken tot ring. Hij maakt daarbij gebruik van een mal afkomstig van de meestersmid waar zijn vader ooit in de leer is geweest. De Wilde: 'Dit is een methode waar een moderne goudsmid geen gebruik meer van maakt; tegenwoordig gebeurt alles machinaal. Een geslagen zilveren munt kun je niet machinaal verwerken. Alleen handmatig en met een goede materiaalkennis is het mogelijk een gulden zo te vervormen.'

Symbool
Driehonderd jaar geleden werd de gouden gulden vervangen door een zilveren versie. Tot 1967 zijn er guldens van zilver vervaardigd. Toen de zilverprijs te hoog werd, is het zilver vervangen voor nikkel. Vanaf 2002 is de munt geen betaalmiddel meer. Met name zilveren guldens worden door veel Nederlanders nog bewaard als symbool voor een tijdperk dat is afgesloten.

Muziekduo Slikker en de Rooy heeft een toepasselijk lied geschreven, getiteld 'Ik mis je' welke gratis te downloaden is op de website. Uiteraard is ook de guldenring verkrijgbaar via deze website: www.guldenring.nl.

Deel: ' De Gulden is terug '
Lees ook