De Hallen Amsterdam wint Europa Nostra Prijs


EU-prijs voor cultureel erfgoed / Europa Nostra-prijzen: twee winnaars in Nederland

BRUSSEL/DEN HAAG, 20150415 -- De Europese Commissie en Europa Nostra hebben vandaag de winnaars van de 2015 EU-prijs voor cultureel erfgoed / Europa Nostra-prijzen (de belangrijkste prijzen in Europa op het gebied van cultureel erfgoed) bekend gemaakt. De 28 prijswinnaars, gekozen uit 263 aanvragen ingediend door organisaties en personen uit 29 landen in Europa, krijgen hun prijzen voor buitengewone prestaties in vier categorieën: 1) conservatie, 2) onderzoek en digitalisering, 3) bijzondere inzet, en 4) onderwijs, opleiding en bewustmaking.

[De Hallen Amsterdam wint Europa Nostra Prijs]


De Europese Erfgoed Prijsuitreiking Ceremonie zal op 11 juni in het Stadhuis van Oslo plaats vinden, en zal worden geleid door Fabian Stang, Burgemeester van Oslo, Tibor Navracsics, Europese Commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport, en Plácido Domingo, de beroemde operazanger en Voorzitter van Europa Nostra. Tijdens de ceremonie zullen zeven van de gekozen winnaars tot Grand Prix laureaat worden uitgeroepen en zij zullen ieder €10.000 ontvangen. Tenslotte zal één van de winnaars de Publieksprijs ontvangen op basis van een verkiezing via een online poll, georganiseerd door Europa Nostra.

“Cultureel erfgoed is een van Europa’s belangrijkste troeven. Het brengt ons allen talloze culturele, economische, maatschappelijke en milieu voordelen. Ik wens de winnaars van de 2015 EU-prijs voor cultureel erfgoed / Europa Nostra-prijzen van harte geluk. Zij zijn het ideale voorbeeld van wat toegewijde en deskundige Europeanen kunnen doen voor ons erfgoed – en ook voor onze Europese identiteit, daarbij bijdragend aan een gevoel van saamhorigheid. Gezamenlijk moeten wij eraan blijven werken dat de gemeenschap en de burgers zich het erfgoed tot eigendom en deel van het dagelijks leven maken, en het voor de toekomstige generaties in stand houden.” zei Commissaris Navracsics.

“De winnaars van dit jaar zijn krachtige voorbeelden van wat creativiteit en innovatie kunnen doen voor Europa’s cultureel erfgoed. Zij tonen ook duidelijk aan dat erfgoed van belang is voor Europa en haar burgers. Wij hebben er vertrouwen in dat, onder leiding van Voorzitter Juncker en Commissaris Navracsics, de strategie van de Europese Unie voor een geïntegreerde aanpak van het cultureel erfgoed verder zal worden ontwikkeld en uitgevoerd.” voegde Plácido Domingo toe.

2015 Prijswinnaars (in alfabetische volgorde per land van herkomst)

Categorie Conservatie

Picturesque Garden of the Museum van Buuren in Brussels, BELGIUM

Armenian Church and Monastery in Nicosia, CYPRUS

Boulingrin Central Market Hall in Reims, FRANCE

Antouaniko Mansion in Chios, GREECE

Liszt Academy of Music in Budapest, HUNGARY

Nuragic Sculptures of Monte Prama in Sardinia, ITALY

Paleochristian Mosaics of the Basilica Complex in Aquileia, ITALY

The Halls Amsterdam: Centre for Media, Fashion, Culture and Crafts, THE NETHERLANDS

Manor House in Eidsvoll, NORWAY

Cathedral in Tarazona, SPAIN

Salt Valley of Añana, Basque Country, SPAIN

Armenian Church of St. Giragos in Diyarbakir, TURKEY

Middleport Pottery in Stoke-on-Trent, UNITED KINGDOM

Stonehenge: Surrounding Landscape and Visitor Centre in Wiltshire, UNITED KINGDOM

Categorie Onderzoek en Digitalisering

Onderzoek Projecten:

Restoration of Lasithi Plateau’s Windmills with Perforated Sails, Crete, GREECE

Learning from las Cuencas: the Cultural Landscape of the Asturian Coalfields, SPAIN

Digitalisering Projecten:

HERMES: Hermoupolis Digital Heritage Management, Syros, GREECE

Wonders of Venice: Virtual Online Treasures in St. Mark’s Area, ITALY

Categorie Bijzondere inzet

The Rundling Association, Jameln, GERMANY

Huis Doorn Association of Friends, Doorn, THE NETHERLANDS

Churches Conservation Trust, London, UNITED KINGDOM

Categorie Onderwijs, Opleiding and Bewustmaking

Onderwijs Projecten: 

Heritage Skills Initiative, Newcastle upon Tyne, UNITED KINGDOM

Young Archaeologists’ Club, York, UNITED KINGDOM

Training Projecten: 

Programme for Owners of Rural Buildings in Estonia, Tallinn, ESTONIA

The Outbuilding Project, Roros, NORWAY

Bewustmaking Projecten:

The Garden City of Stains, FRANCE

Saving Past Testimonies for Building a Future, Chisinau, MOLDOVA

The Fota Walled Garden, Cork, IRELAND


De Hallen Amsterdam: Centrum voor media, cultuur, mode, horeca en ambachten, Amsterdam

Dit ongebruikelijke gebouw had zijn simpele oorsprong als een groot tram depot, en werd gebouwd tussen 1900 en 1928 voor het stallen en onderhoud van Amsterdams eerste elektrische trams. De lange bakstenen loodsen met hun monumentale voorgevels aan de straatkant, de daken met slanke geraamtes en gebogen dakspanten (Polonceau spanten) zijn opvallend in het straatbeeld. De Hallen is een Rijksmonument en was in het verleden een gesloten enclave in de uitbreiding van Amsterdam aan het eind van de 19e eeuw.

In de 21e eeuw zou dit soort tram depots echter zeker als zinloos worden aangemerkt. Maar de betekenis en het karakter van de Hallen bepaalden dat zij gerestaureerd zouden moeten worden voor een ander doel en gebruik. En nu zijn er voor deze opvallend lange gebouwen een bijzonder assortiment aan nieuwe gebruikers gevonden: een bibliotheek, een hotel, een bioscoop, een restaurant, een foodhall, TV studios, opleidingscentra, een locatie voor kleinschalige lokale markten en kleine bedrijfseenheden. Een diverse nieuwe populatie is er ondergebracht en een bijzonder en opvallend monument is gered van de ondergang. De Stichting Tramremise Ontwikkeling Maatschappij heeft, samen met architect André van Stigt, deze Tramremise gered van de sloop en het een nieuw leven gegeven.

“De Jury zwaait de zorgvuldige en nuchtere renovatie van dit gebouwencomplex en zijn bescheiden interieur ontwerp grote lof toe. Alle belangrijke overblijfselen uit de tijd van het tramdepot zijn zo goed bewaard dat de desbetreffende geschiedenis nog steeds zichtbaar is, ondanks het feit dat het de nieuwe gebruikers gegund is zich onder moderne levensstandaarden te vestigen. Zonder de vasthoudendheid van buurtgenoten en krakers en toegewijde vakmensen zou dit complex, waar men nu zoveel plezier aan beleeft, verloren zijn geraakt. De Hallen zijn een huldebetoon aan het doorzettingsvermogen van de betrokkenen, zowel de professionelen als de buurtbewoners, om deze industriële gebouwen, die een deel zijn van de collectieve herinneringen, te behouden.”

Achtergrond

De EU-prijs voor cultureel erfgoed / Europa Nostra-prijzen werd in 2002 ingesteld door de Europese Commissie en Europa Nostra. De Prijs eert en bevordert de beste praktijken op het gebied van erfgoed instandhouding, management, onderzoek, onderwijs en communicatie. Op deze manier wordt het cultureel erfgoed dichter bij de Europese burgers gebracht en draagt dit bij tot een hogere waardering van cultureel erfgoed als een strategisch hulpmiddel om Europa´s gemeenschap en economie te versterken. In de afgelopen 13 jaar hebben 415 buitengewone erfgoed prestaties op deze manier erkenning gekregen.

Ieder jaar dienen organisaties en personen uit heel Europa hun aanvragen voor dit prijzenprogramma in. Specialistische jury’s bestaande uit onafhankelijke experts beoordelen de nominaties en kiezen maximaal 30 winnaars uit in de categorieën: 1) instandhouding, 2) onderzoek en digitalisering, 3) toegewijde dienstverlening, en 4) onderwijs, training en bewustmaking. Alle winnaars ontvangen een gedenkplaat of een trofee. De zeven Grand Prix winnaars ontvangen ieder ook een som gelds van €10.000.

De prijzen worden tijdens een prominent openbaar evenement, dat ieder jaar in een andere Europese stad wordt gehouden, uitgereikt. De 2015 Ceremonie zal in Oslo plaats vinden en vormt deel van Europa Nostra’s jaarlijkse Europees Erfgoed Congres, dat dit jaar in de Noorse hoofdstad wordt gehouden (10-14 juni). Het Congres wordt gesteund door het ‘Creative Europe’ programma van de Europese Unie, Riksantikvaren – het Directoraat voor Cultureel Erfgoed –, de Noorse Raad voor de Kunst, de Stad Oslo, en vele andere openbare en privé instellingen in Noorwegen.

De Prijs ontving steun van het EU Cultuur programma (2007-2013) en wordt tegenwoordig gesteund door het nieuwe Creatief Europa programma (2014-2020).

Europa Nostra is de Europese federatie van erfgoed NGO’s. Met 40 landen in Europa als werkterrein, is de organisatie de stem van de burgermaatschappij en heeft zij bescherming van het culturele erfgoed van Europa en het meer bekend worden daarvan hoog in het vaandel staan. Europa Nostra voert campagne om gevaar lopende gebouwen, locaties en landschappen te redden, met name door middel van het programma ‘The 7 Most Endangered’, dat in partnership met het European Investment Bank Institute wordt beheerd. Een ander speerpunt is het leveren van bijdragen aan de Europese strategie en politiek betreffende het erfgoed. Europa Nostra werd gesticht in 1963 en is tegenwoordig het meest prominente en invloedrijke erfgoed-netwerk in Europa. In 2014 ontving de organisatie een EU toelage van het Creatief Europa programma voor haar netwerk activiteiten op het gebied van ‘Mainstreaming Erfgoed’ in Europa.

Deel: ' De Hallen Amsterdam wint Europa Nostra Prijs '
Lees ook