De moeilijkste brief ooit geschreven


Getransplanteerden bedanken nabestaanden van hun orgaandonor

WOERDEN, 20070221 -- Een dankbrief voor de nabestaande(n) van je overleden donor. Vaak een lichtpuntje voor veel nabestaanden in een tijd dat zij nog middenin een rouwproces verkeren. Een selectie van dankbetuigingen die de afgelopen jaren zijn geschreven is nu gebundeld in een boekje met de titel `De moeilijkste brief ooit door mij geschreven'.

Al een aantal jaren groeit het gebruik dat een ontvanger van een orgaan van een overleden donor een anonieme brief schrijft naar de nabestaande(n) van deze donor. De brief wordt overhandigd aan de transplantatiecordinator, de persoon die de organisatie rondom de donatie regelt, die deze vervolgens afgeeft aan de nabestaande(n).

Veel getransplanteerde patinten hebben moeite met het onder woorden brengen, zeker op papier, van hun gevoelens na de transplantatie. Zonder het gedoneerde orgaan had de getransplanteerde waarschijnlijk niet meer geleefd. Aan de andere kant is er het besef dat een onbekende familie een dierbare heeft verloren. Menig getransplanteerde noemt zijn bedankbrief dan ook `de moeilijkste brief ooit door mij geschreven.'

Bundel met bedankbrieven
In samenwerking met de transplantatiecordinator van het UMC Utrecht heeft NIGZ-Donorvoorlichting een selectie gemaakt van 35 dankbetuigingen. Elke brief verwoordt de worsteling van de schrijver met zijn gevoelens bij het schrijven van de brief. De brievenbundel is speciaal gemaakt voor nabestaanden van donoren. De transplantatiecordinatoren in alle academische ziekenhuizen in Nederland kunnen na de donatie de nabestaanden deze bundel aanbieden.


Deel: ' De moeilijkste brief ooit geschreven '
Lees ook