Openbaar Ministerie

Den Haag, 7 mei 2002 De moord op Pim Fortuyn

De 32-jarige verdachte in het onderzoek naar de dood van Fortuyn weigert vooralsnog een verklaring af te leggen, zo maakte fungerend hoofdofficier van justitie mr. G.T. Hofstee, dinsdag bekend op een persconferentie in Amsterdam. ,,De man vertelt rustig dat hij geen verklaring wenst af te leggen. Hij heeft alleen zijn naam genoemd". De verdachte is nog niet eerder met de politie in aanraking geweest, zo zei hij. Hofstee stelde dat de man 'bij zinnen' was. Hofstee maakte bekend dat het 30 leden tellende recherche-bijstandsteam dat de zaak onderzoekt wordt geleid door drie officieren van justitie van het Amsterdamse parket. Het onderzoek moet ook uitwijzen of de verdachte alleen heeft gehandeld. Er zijn echter vooralsnog geen aanwijzingen dat er meer mensen zijn betrokken bij de aanslag.
Bij de huiszoeking in de woning van de verdachte, een blanke man, vond de politie onder meer munitie van hetzelfde kaliber als de hulzen die op de plaats van de aanslag zijn aangetroffen. Ook zijn een computer en papieren in beslag genomen. Een huisgenoot van de verdachte is als getuige gehoord.
Op de persconferentie werd tevens bekend gemaakt dat de schutter vijf schoten heeft afgevuurd op Fortuyn. De politicus werd getroffen door 2 kogels in de rug, 1 in de hals en 2 in het voorhoofd. Het stoffelijk overschot van de heer Fortuyn is overgebracht naar het Gerechtelijk Laboratorium in Rijswijk voor nader onderzoek. Daar is sectie verricht door de patholoog-anatoom. De verdachte wordt woensdag 8 mei voorgeleid aan de rechter-commissaris in Amsterdam. Er is voorlopige hechtenis gevorderd.
Op het terrein van het NOB op het mediapark in Hilversum is door de technische recherche maandagavond en -nacht onderzoek gedaan naar sporen. Dit werd dinsdag voortgezet. Een peloton mobiele eenheid verzorgt mede in verband hiermee de handhaving van de openbare orde.

Feiten-overzicht van politie Gooi- en Vechtstreek:

18.06 uur: melding via 112 van schietpartij op politicus Fortuyn op het mediapark; 18.07 uur: tweede melding waarin wordt aangegeven dat de vermoedelijke dader door vier man wordt achtervolgd; 18.08 uur: derde melding van een man via mobiele telefoon dat hij vanaf de Insulindelaan linksaf de Celebeslaan in rende waar hij een man (de verdachte) achtervolgde. Tegelijkertijd arriveerden diverse eenheden van de politie bij de Texaco-station.
18.12 uur: verdachte is aangehouden en overmeesterd door twee dienstdoende politiemensen op de Lagenaarderweg, kruising Celebeslaan ter hoogte van Texaco-station.

De verdachte was in het bezit van een vuurwapen.

Deel: ' De moord op Pim Fortuyn '
Lees ook