De opkomst van rijgedragverzekeringen in Nederland


UTRECHT, 20160323 -- De pay-how-you-drive-verzekering heeft in Engeland in 2015 een grote vlucht gemaakt. Maar liefst 40 procent meer Britten kozen voor een dergelijke rijgedragverzekering dan in 2014, aldus de British Insurance Brokers’ Association. Een rijgedragverzekering zou veiligheid stimuleren, en is vaak goedkoper dan een reguliere autoverzekering. Ook in Nederland wordt deze vorm van verzekeren populairder, zo ontdekte Goedkoopsteautoverzekering.net.

Een rijgedragverzekering houdt in dat de premie volledig samenhangt met het rijgedrag van de verzekerde. Zowel voor bestuurders die al lang schadevrij en veilig rijden als voor beginnende rijders is deze vorm van verzekeren voordelig. Beide hebben een schone lei, en kunnen daarmee een lage premie krijgen bij een rijgedragverzekering. Het meten van het rijgedrag gebeurt middels een stekkertje dat in de auto wordt ingeplugd, of een app voor op de smartphone. Die meet onder meer het remgedrag en abrupte stuurbewegingen, waaruit wordt opgemaakt of de bestuurder veilig rijdt. Iedere maand wordt de balans opgemaakt, en krijgen bestuurders korting bij goed rijgedrag, terwijl onveilig rijden strafpunten oplevert en daarmee geld kost.

Volgens de Consumentenbond zijn meerdere verzekeringsmaatschappijen druk bezig met de ontwikkeling van dergelijke apps en verzekeringen, en hebben velen haast om hun eigen rijgedragverzekering te lanceren. Half 2015 was er de eerste Nederlandse vergelijkingswebsite voor verzekeringen op basis van rijgedrag, wat aangeeft dat de markt voor deze vorm ook in ons land begint te groeien, concludeert Goedkoopsteautoverzekering.net. De Consumentenbond voorspelde begin dit jaar dat binnen een paar jaar ongeveer de helft van alle bestuurders in Nederland een rijgedragverzekering zal hebben. Dit komt vooral door de grote besparing die een dergelijke verzekering met zich meebrengt: premiedalingen tussen de 30 en 50 procent worden regelmatig genoemd.


Deel: ' De opkomst van rijgedragverzekeringen in Nederland '
Lees ook