Carros

Veel kilometers en weinig liters

De SEAT Arosa TDI doorkruist Europa van noord naar zuid

(03 augustus 2001)

Een SEAT Arosa uitgerust met een 1.4 TDi 75 pk (55 kW) motor reed meer dan 6,300 kilometers door Europa. Van het noorden van Noorwegen tot het zuiden van Spanje, met een gemiddelde snelheid van 83 kilometer per uur. Het gemiddelde brandstofverbruik was een uitzonderlijke 3.18 liter diesel per 100 kilometer (1:31,4), wat slechts af en toe stops bij benzinestations betekende.

De Arosa TDi uitdaging begon op de Noordkaap (Noorwegen), de route voerde vervolgens naar het zuiden door Finland, Zweden en Denemarken via de nieuwe brug die Malmb en Kopenhagen met elkaar verbindt. De SEAT-benjamin reed vervolgens door Duitsland, Oostenrijk, Liechtenstein, Zwitserland, Frankrijk en Spanje, waar het avontuur afgesloten werd in de kustplaats Tarifa, bij de Straat van Gibraltar, het meest zuidelijke puntje van het Iberische schiereiland. De kosten van de vereiste brandstof voor de Arosa TDi om de totale afstand te overbruggen kwam op een bedrag van omgerekend ca. 376 gulden. Om dit te bereiken, reed de auto met een constante snelheid onder normale rij-omstandigheden.

Dit was niet de eerste keer dat de kleinste auto van het Spaanse merk zo'n prestatie heeft behaald. In 1998, reed de Australiër Gerhard Plattner met een Arosa 1.7 SDi 100.000 kilometers door Europa in 99 dagen met een gemiddelde snelheid van 82.3 km/h. Ook toen was het gemiddelde brandstofverbruik met slechts 3.64 liter diesel per 100 kilometer (1:27,4) bijzonder laag.

Deel: ' De SEAT Arosa TDI doorkruist Europa van noord naar zuid '
Lees ook