Gemeente Leiden

Oktober poetsmaand

De stad krijgt schone muren

Deze maand maakt de gemeente extra werk van het graffitivrij maken van de binnenstad. Door uitbreiding van het actiegebied van het graffitiproject kunnen alle buurten binnen de singels aan het project deelnemen.

MILIEU EN BEHEER - In het graffitiproject worden panden binnen de singels graffitivrij gehouden. De eigenaar of beheerder kan daarvoor een onderhoudscontract afsluiten met De Zijl Bedrijven (DZB). De gemeente subsidieert het project, zodat het de deelnemers in ieder geval het eerste jaar niets kost. De graffitiverwijdering krijgt deze maand extra aandacht in het kader van het project Kijk op het Centrum.

Schilders
Voor de verwijdering van graffiti zet De Zijl Bedrijven de vaste ploegen in: twee schoonmaakwagens met ieder vier man en twee schilders. Afrim van Es van Graffiti- en Posterreiniging licht toe dat de schilders erbij zijn voor het overschilderwerk bij raamkozijnen of andere plaatsen waar de gebruikelijke reinigingsmethoden niet kunnen worden toegepast. 'Op gesauste muren bijvoorbeeld kunnen we de spuit niet zetten zonder dat we de sauslaag eraf halen. Dat laatste is natuurlijk niet de bedoeling.'

Meedoen?
Particulieren in het centrum die hun gevel graag graffiti- en postervrij willen houden, kunnen deelnemen aan het graffitiproject. Daarmee geven ze DZB toestemming om graffiti of illegaal plakwerk van hun pand te verwijderen. Het pand moet voor deelname schoon worden opgeleverd. Voor deze 'eerste' schoonmaak biedt de gemeente een korting van vijftig procent bij reiniging door DZB. Op de kosten van de eerste reiniging na, is deelname verder gratis. Vraag voor deelname aan het project de brochure met nadere informatie en het deelnameformulier aan bij Graffiti- en Posterreiniging, Afrim van Es (071-5818753).

De gemeente maakt deze maand extra werk van het graffitivrij maken van de binnenstad. Foto: Wim van Noort.

Deel: ' De stad Leiden krijgt schone muren '
Lees ook