De Utrechtse Spelen brengt Rain Man op het toneel


Nederlandse première 19 februari, Stadsschouwburg Utrecht

UTRECHT, 20111221 -- Op zondag 19 februari gaat Rain Man in première, de nieuwste productie van De Utrechtse Spelen. Jos Thie (Orfeo ed Euridice) regisseert het toneelstuk met hoofdrollen voor Benja Bruijning, Anna Drijver en Paul R. Kooij. De voorstelling is dit voorjaar exclusief te zien in Utrecht.

De jonge zakenman Charlie Babbitt (Benja Bruijning) heeft het allemaal voor elkaar: een mooie vriendin (Anna Drijver), een snelle auto en een succesvolle carrière. Maar achter deze uiterlijke pracht schuilt een wereld van schulden en leegte. Als zijn schatrijke vader overlijdt, lijken alle geldproblemen in één klap opgelost. Daarvoor moet hij wel vriendschap sluiten met zijn oudere, autistische broer Raymond (Paul R. Kooij), die hij nooit heeft gekend. Een groter contrast tussen twee broers is niet denkbaar.


Na De Ingebeelde Zieke, Augustus: Oklahoma en Orfeo ed Euridice brengt De Utrechtse Spelen nu de Nederlandse première van Rain Man, het toneelstuk op basis van de Oscarwinnende film uit 1988. Drie jaar geleden was het stuk te zien op West End in Londen. Rain Man toont ons in een tijd van extremen de waarde van authenticiteit en open staan voor de ander. Voor deze toneelversie voegt Jos Thie met ontwerpers Marc Warning en Arjen Klerkx een spannende visuele laag toe aan de voorstelling, die de binnenwereld van de autistische Raymond op het toneel zichtbaar maakt.


Jos Thie over Rain Man

“Ondanks het succes van de film, had ik deze nog nooit gezien. Ik leerde Rain Man drie jaar geleden in Londen kennen via het toneel. Ik was op slag geraakt door het thema van twee broers, die elkaars tegenpolen zijn en die elkaar nodig hebben om compleet te zijn. Voor mij gaat het verhaal niet over autisme, het is eerder een metafoor. Raymond kan door zijn aandoening heel moeilijk menselijk contact maken. Maar is de uiterlijk succesvolle Charlie daar zo veel beter in? En in hoeverre doen wijzelf wel voldoende moeite om onze medemens niet alleen van buiten te zien? In Paul R. Kooij en Benja Bruijning heb ik de ideale acteurs gevonden voor Raymond en Charlie. Anna Drijver is de katalysator die de twee broers samenbrengt. Ik ben heel blij dat Joop Keesmaat voor deze productie terugkeert op het Nederlandse toneel. Hilbert Dijkstra en Shertise Solano, inmiddels bekende gezichten bij De Utrechtse Spelen, maken de cast compleet. Ik ben ervan overtuigd dat het verhaal van Rain Man van grotere waarde is dan alleen de film en wil dat graag in het theater laten zien.”


Extra’s bij Rain Man

Rond Rain Man organiseert De Utrechtse Spelen tal van extra’s. Volg op 2 en 8 februari het maakproces op de voet in theater De Paardenkathedraal tijdens een presentatie en een openbare repetitie. Laat voorafgaand aan de voorstelling je zintuigen prikkelen in de warming up, de inleiding waarin je zelf meespeelt. Stap in de foyers van Stadsschouwburg Utrecht in de wereld van Rain Man. Of praat tijdens de cooling down na met acteurs en andere toeschouwers. Voor mensen met autisme, hun familie en vrienden is er op zondag 4 maart een autismevriendelijke voorstelling, georganiseerd in samenwerking met de NVA (Nederlandse Vereniging voor Autisme). Meer informatie, tijden en prijzen op www.deutrechtsespelen.nl.


Over De Utrechtse Spelen

De Utrechtse Spelen is het theatergezelschap van de stad en regio Utrecht. In deze naam omarmt Utrecht, stad van kennis en cultuur, het begrip ‘spelen’. Cultuurhistoricus Johan Huizinga laat in zijn studie Homo Ludens (De spelende mens) zien dat speldrift de kern vormt van het menselijk bestaan. De spanning en het plezier van spelen zijn van levensbelang voor het welzijn van de samenleving. We spelen graag, veel en overal: op het werk, in de rechtszaal, in de politiek en op de computer. Onze wereld is een speelruimte waarin we naar hartenlust experimenteren met rollen, levensstijlen en identiteiten. Elk spel vraagt zijn eigen vorm, zijn eigen aanpak, zijn eigen spelers, zijn eigen plek. Daarom is De Utrechtse Spelen een flexibel en veelzijdig gezelschap.

[Rain Man - De Utrechtse Spelen]

Speeldata Rain Man

17 feb t/m 11 maart 2011, Stadsschouwburg Utrecht (première 19 feb)
Alle dagen behalve maandag. Aanvang 20:00 u, matinee op zondag 14:00 u


Deel: ' De Utrechtse Spelen brengt Rain Man op het toneel '
Lees ook