Ingezonden persbericht

De Waal en Terpstra naar jubileumbijeenkomst OPS-vereniging

Met een ingetogen bijeenkomst staat de Vereniging OPS zaterdag 29 september stil bij het feit, dat zij tien jaar geleden werd opgericht. Dat gebeurt in congrescentrum De Eenhoorn te Amersfoort. Het programma heeft een sterk inhoudelijk karakter met sprekers van o.a. de ministeries van Sociale Zaken en Volksgezondheid, workshops en de aanbieding van het jubileumboek 'Zoveel onbegrip' aan FNV-voorzitter Waal en zijn CNV-collega Terpstra.

Organisch Psycho Syndroom (OPS) is een ziekte die langzaam maar zeker het centrale zenuwstelsel aantast. De oorzaak is het langdurig gebruik van oplos- en bestrijdingsmiddelen. Vandaar dat de slachtoffers vooral te vinden zijn onder schilders, werknemers in de chemische en grafische industrie en de landbouw. Maar ook vloer- en tapijtleggers, alsmede schoenmakers hebben ermee te maken.

De ingrijpendste symptomen van OPS zijn geheugenverlies, persoonlijkheids- veranderingen, vermoeidheidsverschijnselen Het kan ook leiden tot aantasting van vitale organen, zoals hart, blaas en nieren. OPS, in de volksmond ook wel bekend als de 'schildersziekte', komt in lichte mate voor bij tienduizenden werknemers. Maar meer dan 5000 werknemers hebben een dermate vergaande vorm van OPS, dat ze nooit meer kunnen werken. Ze worstelen met psychische problemen. Met relatieproblemen en echtscheidingen als gevolg. Bekend is ook dat blootstelling aan deze middelen kan leiden tot kanker en schade aan de voortplantingsorganen. Oplos- en bestrijdingsmiddelen hebben bovendien negatieve milieueffecten, zoals smogvorming en verzuring.

Ondanks een aantal niet geringe successen gaat zaterdag bij de OPS-vereniging, de belangebehartiger van OPS-patienten, de vlag niet in top. Want de meeste slachtoffers zitten met een levenslange kater. Ze zijn niet in staat voor zichzelf te zorgen. Ze kunnen niet meer werken en weten dat hun lichamelijke ongemakken niet meer te verhelpen zijn. Financieel is de situatie ook belabberd: een deel van hen verkeert, ten onrechte, gedeeltelijk in de WAO en gedeeltelijk in de Bijstand. De oorzaak? Nog steeds worden zij fout gediagnosticeerd. Veel behandelaars en verzekeringsartsen zijn nog steeds geneigd OPS-patiënten te categoriseren als psychisch arbeidsongeschikt. Een ander deel van de OPS-ers krijgt conflicten op het werk en belandt via de kantonrechter in de WW en later in de Bijstand. Voor zover slachtoffers een zogenaamde 'volledige' WAO uitkering hebben, zijn hun uitkeringen door jarenlange versoberingspolitiek uitgebeend tot de helft van hun oorspronkelijk loon.

Bij al die aspecten staat de OPS-vereniging stil met het volgende programma: 09.30-10.15 ontvangst
10.15-10.20 opening door voorzitter Vereniging OPS, Toon Schrijver 10.20-10.40 optreden bondsorkest FNV Bouw
10.40-11.00 inleidingen drs. N.C. Oudendijk, wnd. directeur-generaal ministerie VWS en drs. R. Laterveer, directeur Arbeidsomstandigheden ministerie SoZaWe
11.00-11.15 optreden bondsorkest FNV Bouw
11.15-11.45 pauze
11.45-12.30 workshops
12.30-13.45 lunch
13.45-14.00 optreden bondsorkest met zangeres Gracita Redan 14.00-14.30 aanbieding jubileumboek 'Zoveel onbegrip' aan Lodewijk de Waal en Doekle Terpstra, die een korte reactie geven.
Aansluitend receptie.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: Toon Schrijver (voorzitter Vereniging OPS), tel: 0348-432506 Janke van Midlum (beleidsmedewerker), tel: 0519-589785

Deel: ' De Waal en Terpstra naar jubileumbijeenkomst OPS-vereniging '
Lees ook