FNV

"Grafische en metaalwerkgevers maken t te bont"

"Een belediging voor het onderhandelingsproces. Gelukkig bepaalt deze opstelling niet het algehele beeld." Dat zegt FNV-voorzitter Lodewijk de Waal over de opstelling van de werkgevers in de grafische sector (47.000 werknemers) en die van de sector Metaal en Techniek (450.000 werknemers) bij de lopende CAO-onderhandelingen.

Bij deze onderhandelingen bieden de grafische werkgevers niet meer dan 0,17% loonsverbetering. De werkgevers in de Metaal en Techniek maken het nog bonter: zij hebben niet meer dan 0,0% loonsverbetering in de knip.

De Waal: "In beide gevallen is er als dit door zou gaan sprake van een negatieve loonontwikkeling voor de werknemers in die sectoren. Denk maar eens aan hogere premies ziektekostenverzekering. Maar ook aan de inflatie. Die is voor dit jaar op 2,5% is geraamd."

De FNV-voorzitter voegt daaraan toe, dat het vakcentrale FNV en haar veertien bonden de grootste moeite heeft gekost om de achterban te overtuigen van een maximale looninzet van 2,5%, zoals afgesproken is bij het sociaal akkoord van november vorig jaar.

"Wij zijn in vergelijking met vorig jaar al fors teruggegaan: van 4% naar 3,5% en nu naar 2,5%. De metaal- en grafische werkgevers maken het echt te bont, " aldus De Waal die liever de overheid als werkgever ten voorbeeld stelt: "De CAO s die daar tot nu toe zijn afgesloten komen ongeveer op 2,5% uit."

13 februari 2003

Deel: ' De Waal grafische en metaalwerkgevers maken 't te bont '
Lees ook