FNV

De Waal: 'politie is maatschappelijk afvoerputje geworden'

Publieksvoorlichting - publieksvoorlichting@vc.fnv.n.nl

Volgens Lodewijk de Waal is de politie een soort afvoerputje geworden waar alle problemen van de straat naar toe stromen. De FNV-voorzitter maakte die vergelijking op het congres van de Nederlandse Politiebond.

`De Nederlandse politie is zo langzamerhand een afvoerputje geworden, waar alle problemen van de straat naar toe stromen. Van de dakloze psychiatrische patiënt tot de doorgeslagen, agressieve voetbalsupporter'.

In zijn speech bij de Nederlandse Politiebond zei FNV-voorzitter Lodewijk de Waal ook dat de verantwoordelijkheid voor de problemen rond veiligheid en ordehandhaving niet alleen bij de politiek ligt, maar bij ons allemaal.

De Waal haalde in zijn speech ook stand-up comedian en Parool-columnist Raoul Heertje aan die onlangs stelde, dat mensen wel heel makkelijk de schuld aan Paars en aan de overheid geven:

"Maar Paars vernielt niet het Leidseplein, besodemietert niet de belasting of stapt met een dronken kop in de auto. Paars houdt niet zijn bek als een jongen op een perron wordt vermoord. Paars bouwt geen gammele hotels of brandgevaarlijke cafés om een paar centen te besparen. Paars veroorzaakt geen verkeersongelukken door ramptoerisme en valt geen vrouwen lastig in de tram. Wij doen dat. Of onze vaders, zussen en zonen."

De FNV-voorzitter meldde ook, dat hij zich de laatste tijd behoorlijk heeft geërgerd aan het te pas en onpas gebruiken van het woord respect. 'Hoe vaak heb ik niet gehoord dat iemand zegt: "je moet respect voor mij hebben". Voor mij is respect veel meer gekoppeld aan respect hebben voor elkaar of voor een ander.'

De Waal besloot zijn toespraak tot de NPB-leden met een oproep: 'We moeten met elkaar verder in Nederland. Laat verdraagzaamheid voorop staan. Geef haat geen kans en accepteer geen ontoelaatbaar gedrag. Van niemand.'

29 mei 2002

Het laatste nieuws van de FNV vindt u elke dag op http://www.fnv.nl/nieuws.

Deel: ' De Waal, 'politie is maatschappelijk afvoerputje geworden' '
Lees ook