De weg naar een nieuwe studie loopt via Bonaire


KRALENDIJK, Bonaire, 20160601 -- De schoolexamens zitten er bijna op. Veel leerlingen hebben echter nog geen idee wat ze willen gaan studeren. Een jaar reizen of werken lost die vraag niet altijd op. Op Bonaire pakken ze het anders aan. Bij Bonaire Break combineren aspirant-studenten werk, stage en studiekeuze-coaching. Een ei van Columbus. In minder dan 3 maanden tijd is 95% van de Bonairegangers vastberaden welke studie ze willen doen.

Tijdens je tussenjaar thuis op de bank gaan zitten of bij de plaatselijke supermarkt werken is niet de beste keuze. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat je het beste op reis kunt gaan in je tussenjaar. Reizen vergroot niet alleen de zelfstandigheid en volwassenheid, het is ook een betere leerschool dan school. Maar wat vooral glashelder is aangetoond, is dat leerlingen die een tussenperiode in een buitenland doen een betere studiekeuze maken en – minstens zo belangrijk - vooral ook veel minder studie-uitval laten zien.

Bonaire Break; de reis van hoofd, hart en handen

Een reis maken is heerlijk en verrijkend, maar niet altijd zaligmakend. Daarom bedacht docent Harm Jan van Dijk een traject dat een stap verder gaat. Dezelfde mooie reiservaring, maar dan gecombineerd met werken aan je eigen ontwikkeling en toekomst: de Bonaire Break. Van Dijk begeleidt op Bonaire jongeren tussen de 17 en 24 jaar die niet weten welke richting ze op willen, maar wel gemotiveerd zijn meer uit het leven en zichzelf te halen. De ‘Breakers’ komen 8 weken wonen en werken bij diverse vrijwilligersorganisaties en goede doelen op Bonaire, maar ook in cafés, duikscholen, restaurants en bijvoorbeeld kinderopvang. Van Dijk legt er vervolgens nog een extra educatieve laag bovenop om de aspirant-studenten te helpen met het vinden van de juist richting voor de toekomst. “We helpen ze met hun studiekeuze middels de methodiek van Motivatiekompas. Deze methode wordt ook door hogescholen en universiteiten in Nederland gebruikt en je ziet dat het werkt. Juist in combinatie met werk, stage en een totaal andere en nieuwe omgeving. Je ziet hoe ze zich in een paar weken tijd razendsnel ontwikkelen. Bijna allemaal lopen ze hier na een paar weken vastberaden de deur uit met een duidelijke studie voor ogen die ze willen doen. Die metamorfose in minder dan twee maanden is prachtig om te zien en daar doe ik het voor.”

Eyeopener voor leerlingen én ouders

Dit najaar start het tweede jaar van Bonaire Break. Van Dijk vraagt zich nu al af, of hij aan alle aanvragen kan voldoen: “We hebben slechts een beperkt aantal plekken op Bonaire. Kwaliteit staat voorop. Iedereen moet natuurlijk wel een goede stage of werkplek kunnen vinden. Maar ja, al die studenten lezen de enthousiaste verhalen van onze Breakers op Facebook die bij een duikschool werken, schildpadjes redden of in een hippe bar werken en dat spreekt zich rond. Dus we zullen ook mensen moeten teleurstellen. Toch wil ik dit verhaal breder bekend maken. Het is zo’n succesvolle aanpak, je ziet leerlingen zo groeien en het is ook zoveel goedkoper dan een verloren studiejaar, dat ik hoop dat het een eyeopener is voor veel leerlingen. En voor ouders overigens ook, die zitten toch ook in hun maag met een zoon of dochter die geen idee heeft in welke richting hij of zij het moet zoeken. Over Bonaire Break zijn meestal zowel leerlingen als de ouders laaiend enthousiast.”

Deel: ' De weg naar een nieuwe studie loopt via Bonaire '
Lees ook