Ministerie van DefensieNieuwsberichten

De Zeven Provinciën

De Zeven Provinciën kiest ruime sop

04-09-2001

Het Luchtverdedigings- en Commandofregat 'De Zeven Provinciën' heeft afgelopen maandag voor het eerst het ruime sop gekozen. Het toekomstige vlaggenschip van de Koninklijke Marine startte die dag haar proefvaartperiode. Vorige week werd de zeewaardigheidsverklaring voor het schip afgegeven. Het LCF-fregat doet donderdag 13 september, volgens de plannen klokslag 14.00 uur, voor het eerst haar toekomstige thuishaven Den Helder aan. 'De Zeven Provinciën'wordt in maart 2002 in dienst gesteld bij de marine en gaat vanaf dat moment door het leven als Hr.Ms. De Zeven Provinciën.

De marine krijgt in totaal vier Luchtverdedigings- en Commandofregatten. Na 'De Zeven Provinciën' volgen achtereenvolgens de Tromp en De Ruyter die beiden momenteel in aanbouw zijn. Aanstaande donderdag (6 september) wordt de kiel gelegd van het vierde fregat, de 'Evertsen'.

Bij het LCF-project wordt samengewerkt met Duitsland en Spanje, die gelijksoortige schepen bouwen. De waterverplaatsing bedraagt circa 6000 ton bij een lengte van 144 meter, een breedte van 17 meter en een diepgang van 5 meter. Door vergaande automatisering zal de bemanning, wanneer ook een aanvullende staf is ingescheept, uit maximaal 202 koppen bestaan. (Ter vergelijking: een geleidewapenfregat van de Trompklasse telt - inclusief een ingescheepte staf - nog 300 bemanningsleden.) De schepen vervangen vier bestaande fregatten die in technisch opzicht verouderd zijn. Het project betekent 2900 manjaren werk voor de Koninklijke Schelde Groep. (foto: CAVDKM) De Zeven Provinciën

Deel: ' De Zeven Provinciën kiest ruime sop '
Lees ook