Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling

Postbus 94020
1090 GA Amsterdam
T: + 31 (0) 20 568 8755
F: + 31 (0) 20 568 8787
e-mail: info@ncdo.nl

Bezoekadres:
Mauritskade 63
(hoofdingang KIT)
1092 AD Amsterdam

Home / NCDO Agenda

Debat: Afrika kan het zelf - belofte of werkelijkheid?

11.02.2003 16:28

Maandag 24 februari, 20.00 uur/ De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam / Toegangsprijs: 7,50 / Telefonisch reserveren: 020 55 35 100

Vijf Afrikaanse regeringsleiders lanceerden in oktober 2001 één van de belangrijkste initiatieven voor de wederopbouw van hun eigen continent: het Nieuwe Partnerschap voor de Ontwikkeling van Afrika (NEPAD). In het Noorden, maar ook binnen de Afrikaanse maatschappij zelf, wordt echter sceptisch gereageerd op deze belofte van zelfredzaamheid.

Tijdens het debat Afrika kan het zelf: belofte of werkelijkheid? discussiëren drie experts uit Afrika over de volgende vragen: Wat houdt het NEPAD-initiatief in en wat is het verschil met eerdere actieplannen gericht op de (weder)opbouw van Afrika? Biedt het plan kansen of is het gedoemd te mislukken? Hoe kan worden bewerkstelligd dat dit actieprogramma door de Afrikanen zelf wordt gedragen en uitgevoerd?

Het debat wordt geleid door Jan Pronk (hoogleraar theorie en praktijk van internationale ontwikkeling Institute of Social Studies, voormalig Minister van Ontwikkelings-samenwerking) met als gasten Viriato Tamele (Executive Director of Economic Justice Coalition, Mozambique), Greyson Koyi (National Coordinator of the Trade Union Solidarity Centre, Zambia), Venetia Govender (nat. directeur van Human Rights Committee Zuid-Afrika) en Gerda Dommerholt (Adviseur bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken afd. Sub-Sahara Afrika). Voertaal: Engels.

Dit debat wordt georganiseerd door NiZA en de NCDO, in samenwerking met Sahan wetenschappelijk adviesbureau en De Balie, en maakt deel uit van de debattencyclus Shaping A New Africa.

Deel: ' Debat Afrika kan het zelf - belofte of werkelijkheid '
Lees ook