Ingezonden persbericht


(Hoe ver) Gaat het vastgoed in de kunst?
Een debat over kunst met een grote K en geld met een grote G

Temporary Art Centre (TAC) en WEI presenteren het laatste weekend van september het nieuwe festival Armut Macht Geil, een gratis festival zonder budget. Tijdens het festival zullen meerdere debatten en lezingen plaatsvinden over kunst, geld en filosofie. Op vrijdagavond laat tot in de nacht vinden meerdere lezingen plaats over het thema 'Vormen van Verzet'. Zaterdagmiddag vanaf 15.30 uur wordt er gedebatteerd over oprukkend vastgoed in de cultuurwereld.

Armut Macht Geil is een festival dat E 0,- op haar begroting heeft staan. Terwijl het evenement toch volledig om geld draait. Over kunst, kunstenaars en waar zij hun geld vandaan halen. Over werken zonder geld. Maakt weinig geld juist creatief? Of wordt het er minder sterk en spannend van?

De failliete stad Berlijn is gekozen als referentie, als spiegel. De plekken, de sfeer, de kunst en de experimentele muziek, maar ook de armoede. Deze dynamische maar arme stad is dé inspiratiebron voor een vernieuwend festival met muziek, film, debat en beeldende kunst.

Waarom is de vastgoedwereld de laatste jaren zo sterk geïnteresseerd geraakt in de creatieve sector en de kunstwereld? En is dit een grote winst of moeten we het als een bedreiging zien? Is het idee van de armlastige kunstenaar die geen huur kan betalen voorgoed de wereld uit? Is de invloed van Richard Florida en Jane Jacobs inmiddels echt in het land doorgesijpeld? Kan een stad wel echt creatief worden met behulp van de grote-geld-jongens? Wat leren van creatieve en dynamische steden als Berlijn? Wat zijn daar de grote succesfactoren? Deze vragen zullen onder de loep genomen worden tijdens het zaterdagmiddagdebat wat van start zal gaan om 15.30 uur in TAC. De sprekers zijn Roel Esseboom (gemeente Rotterdam, creative industries), Paul Tholenaars (Woonbedrijf), Karel van Dijk (gemeente Eindhoven) en Evert Verhagen (ovb, Creative Cities). Het debat wordt voorgezeten door Gabrielle van Asseldonk (TAC) m.m.v. Erik Vermeulen en Maarten Pieterson.

Vrijdagavond 26 september vanaf 23:00 uur zal de Volksuniversiteit van de Filosofie drie lezingen houden over het thema 'Vormen van verzet'. De drie lezingen worden gegeven door Leon Heuts en Ivana Ivkovic. Zij bieden u in het eerste deel een overzicht van enkele belangrijke denkers uit de twintigste eeuw over verzet en burgerlijke ongehoorzaamheid (Albert Camus, Hannah Arendt, Walter Benjamin).

Nu de jaren '80 de maat worden genomen, en actievoerders van toen zich dienen te verantwoorden, vragen Heuts en Ivkovic zich in het tweede deel af wat verzet nu nog kan betekenen. De meningen van onder andere filosofen Francis Fukuyama en Slavoj Zizek worden hier besproken, zij zijn daar namelijk duidelijk over: niets. Het liberale kapitalisme heeft alle vormen van verzet overwonnen. We zijn allemaal brave consumenten. Als we uit de band vliegen dan is daar de corrigerende overheid; ook technische middelen als camera's, gekoppelde bestanden of biometrische technieken houden oproerkraaiers in de hand. Vele vormen van verzet werken ook niet meer. Media-aandacht duurt een halve dag, demonstreren haalt niets uit, petities belandden op een hoge stapel en hongerstaken lijdt alleen tot hongerdood. In het laatste deel van het debat gaat er gekeken worden naar nieuwe vormen van verzet. Ze zijn nodig, maar welke? Is een festival als Armut macht Geil een vorm van verzet tegen de toenemende commercialisering van kunst en festivals?

Armut Macht Geil is een zoektocht naar de kunst zonder financiële middelen. Een spiegel voor Nederland subsidieland. Een statement tegen de overgeorganiseerde en aan regels vastzittende wereld van muziek en kunst. Overnachtingen worden geregeld via couch surfing. Het transport gaat via liften. De kunstenaars, muzikanten en sprekers krijgen E 0,- vergoed. En de entree is uiteraard gratis.

Het programma bestaat uit beeldende kunst, live muziek, debatten, films, workshops, lezingen en dj optredens. Kijk voor het volledige programma op www.tac.nu.


---

Deel: ' Debat 'Hoe ver gaat het vastgoed in de kunst? '
Lees ook