Ingezonden persbericht

Debat Moslima's en emancipatie in De Rode Hoed

Keuzes en confrontaties

AMSTERDAM, 20030127 -- Op maandag 3 februari 2003 wordt in De Rode Hoed te Amsterdam een debat gehouden over de emancipatie van moslimvrouwen in Nederland: 'Moslima's en emancipatie: keuzes en confrontaties'. Aanleiding is de discussie die is losgebarsten na de oproep van Ayaan Hirsi Ali in april 2002 om het stilzwijgen over de onderdrukking van moslimvrouwen te verbreken. In het debat wordt de onderdrukking van moslimvrouwen onderzocht, maar ook hun keuzevrijheid, hun emancipatiewensen en hun wil zelf te strijden voor hun emancipatie. Organisatie: De Rode Hoed en FORUM, instituut voor multiculturele ontwikkeling. Gespreksleiding: Marja Vuijsje (journalist). Aanvang: 20.15 uur in de Grote Zaal.

Programma
Het programma wordt ingeleid met een sketch van Funda Müjde (cabaretière en columnist). Aansluitend vindt een debat plaats over de emancipatie van moslimvrouwen met o.a. Ayaan Hirsi Ali (kandidaat Tweede Kamerlid VVD, o.v.), Naeeda Aurangzeb (journalist RTV West), Nevin Özütok (kandidaat Tweede Kamerlid GroenLinks), Seyma Halici (coördinator stichting Vrouwenfederatie Milli Görüs Noord-Nederland).

Emancipatie van moslimvrouwen
De emancipatie van moslimvrouwen in Nederland leidt, met name sinds de oproep van Ayaan Hirsi Ali, tot veel vragen. In het debat wordt ingegaan op enkele van deze vragen, zoals: wanneer vindt een moslima dat zij geëmancipeerd is, hoe groot is de daadwerkelijke keuzevrijheid van moslima's en hoe kan de sterke sociale controle op moslimvrouwen doorbroken worden? Daarnaast wordt ingegaan op de vraag of moslimvrouwen wel kunnen emanciperen en integreren met behoud van eigen cultuur, als die cultuur de man boven de vrouw stelt. De Rode Hoed en Forum trachten in dit debat een antwoord te vinden op deze vragen en zo een beeld te geven van de verschillende facetten van de emancipatie van moslima's.

Zoekwoorden:

Deel: ' Debat Moslima's en emancipatie in De Rode Hoed Amsterdam '
Lees ook