Ingezonden persbericht

Debat: Cultuur is nachtwerk

PERSBERICHT WEEK 25

Cultuur is nachtwerk!

'Alle kranten,' zo schrijft Henk van Gelder in NRC Handelsblad op 10 mei jl., 'hebben een dagelijkse kunstpagina met nieuws, kritieken, interviews en reportages. Ook opiniebladen en de radio doen mee. Alleen de televisie blijft achter.' Is het zo dat de publieke omroep kunst en cultuur negeert? TUMULT organiseert samen met de Publieke Omroep een debat in het kader van de Museumnacht ( 22 juni).Het debat vindt plaats in het Utrechts Centrum voor de Kunsten, Domplein 4, aanvang 21.30 uur.

Vaak genoeg wordt de Publieke Omroep verweten kunst en cultuur als ondergeschoven kindje te behandelen. Voor alles gaat voetbal, direct gevolgd door entertainment en amusement. Zijn kunst en cultuur definitief verdreven naar de randen van de nacht? In hoeverre heeft de omroep een keuze binnen de wettelijke regels opgesteld door de Raad van Cultuur? En wil het publiek een cultuurzender ten koste van amusementsprogramma's? Of is gaat er misschien wel veel te veel zendtijd (20%) en geld (124 miljoen euro per jaar) naar kunst en cultuur op televisie?

Deze en meer vragen zullen tijdens de Utrechtse museumnacht besproken worden door cultuurliefhebbers, beleids- en programmamakers van de publieke omroep en het publiek. In de eerste ronden kruisen Henk van Gelder (cultuurcriticus voor o.a. NRC Handelsblad) en Matthijs van Nieuwkerk (netcoördinator Nederland 3) de degens. In de twee daarop volgende debatten komen beleidsmakers, politici en culturele kenners aan het woord. Zie voor actuele informatie over de sprekers: www.TUMULTdebat.nl. De presentatie van de avond is in handen van Samira Abbos, presentatrice en programmamaakster van o.a. Multiculturele Televisie Nederland. Er vinden drie discussieronden plaats: 21.30 uur: Cultuur op TV: te laat, te weinig, teveel hetzelfde? 22.15 uur: Tussen wetten en wensen; wat is mogelijk en wat willen we op TV? 23.00 uur: Kunst en Kitsch: elitaire kunstprogramma's of cultuur voor een groot publiek?

Natuurlijk staat het vrij om slechts een ronde bij te wonen. De toegang voor het debat is vrij. Voor andere activiteiten in de Museumnacht kunt u een passe-partout kopen bij het Utrechts Centrum voor de Kunsten, Domplein 4, waar ook het debat plaatsvindt. Voor meer informatie over de Museumnacht .Vanaf begin juni ligt de programmakrant op openbare plekken in Utrecht.

In samenwerking met Publieke Omroep nl
De publieke omroepen hechten grote waarde aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid: "Wij willen de rol spelen van een marktplein, waar alle groeperingen uit Nederland elkaar ontmoeten (..)Tegelijkertijd zijn we de grootste schouwburg, concertzaal, bioscoop, school, kerk/moskee/tempel en het grootste stadion van het land. De mogelijkheden die dat biedt om een rol van betekenis te spelen in het maatschappelijke en culturele leven willen wij ten volle benutten onder andere in de vorm van een publieksdebat.

Het debat vindt plaats in het Utrechts Centrum voor de Kunsten, Domplein 4 te Utrecht. Aanvang 21.30 uur. Toegang vrij. Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of www.TUMULTdebat.nl.

Niet voor publicatie

Mocht u vragen hebben over TUMULT of dit persbericht dan kunt u altijd contact opnemen met Fetsje Luimstra tel. 030 2332430. Via dit telefoonnummer kunt u tevens perskaarten reserveren.

Stichting Utrechts debatcentrum TUMULT
bezoekadres: Zuilenstraat 50, Utrecht
postadres: Postbus 411, 3508 AK Utrecht
tel.: +31 30 233 24 30
fax: +31 30 223 25 81
e-mail:
website:
indien u TUMULT financieel wilt steunen: giro 7746470

Deel: ' Debat over Cultuur is nachtwerk '
Lees ook