Katholieke Universiteit Nijmegen

KANtekeningen. Naar een duurzame stad? Debat #3: De Nieuwe Economie
Datum 28-1-2003

Tijd van 20:00 tot 22:00 uur
Organisatie LUX en het Universitair Centrum voor Milieuwetenschappen en Duurzame Ontwikkeling (UCM-DO)
Plaats LUX Nijmegen
Soort Evenement debat
Beschrijving Het gaat niet goed met de economie in de regio Arnhem-Nijmegen. Was het tot voor kort een economisch topper in de rangorde van sterkst groeiende regios, nu bevindt het gebied zich in de onderste regionen. Althans volgens het recentelijk verschenen rapport van de Rabobank. Kort daarna bleek ook uit een enquête van de kamer van koophandel dat de regio Nijmegen beneden gemiddeld scoort. De vraag is: Hoe maken we Arnhem-Nijmegen economisch weer aantrekkelijk?

Met het afblazen van het Multimodale Transport Centrum te Valburg lijkt een streep gehaald door de verdere ontwikkeling van de regio als logistiek knooppunt. Mede daardoor ligt de discussie open over wat voor soort economie we hier willen en na te denken over ontwikkelingen op langere termijn. Aan mooie ideeën en alternatieven vaak geen gebrek. Zo zouden meer mogelijkheden liggen in zachte economie en vooral in de veelgeprezen kenniseconomie.

Maar is kennis intensieve bedrijvigheid inderdaad de grote kans voor het gebied? Vraag is hoe haalbaar deze economie is en wat de consequenties zijn van een gericht stimuleren ervan. Hoeveel ruimte voor intensieve of vervuilende economie laten we in het gebied nog toe? Kan Arnhem-Nijmegen zich in het huidige economische klimaat wel veroorloven om kieskeurig te zijn?

Het debat De Nieuwe Economie gaat over de mogelijkheden die de regio Arnhem - Nijmegen biedt voor het ontwikkelen en stimuleren van een gezonde economie, en de spanning tussen voorspoedige economische ontwikkeling en mooie idealen als de zorg voor natuur en milieu.

Een debat met Willem van der Velden (hoofd regionaal economisch onderzoek, Rabobank), Guillaume Keulen (voorzitter kamer van koophandel Centraal Gelderland), Lenie Scholten (wethouder economische zaken Nijmegen) en Wim Heijman (hoogleraar regionale economie, Wageningen Universiteit). Het gesprek staat onder leiding van Marc van Lieshout.

Aanvang: 20.00 uur
Entree: euro 5,00

Concurrerende Overheden is het derde debat in de vijfdelige reeks KANtekeningen. Naar een duurzame stad?, waarin wordt gedebatteerd over de (on-)mogelijkheden voor een duurzame toekomst van de regio Arnhem - Nijmegen. De debatten worden georganiseerd door LUX en het UCM-DO van de KU Nijmegen en mede mogelijk gemaakt door de gemeente Nijmegen, het Stimuleringsfonds voor Architectuur, de Provincie Gelderland, het Forum voor Democratische Ontwikkeling, het KAN en de NCDO. Contactpersoon A. Koers
Email a.koers@lux-nijmegen.nl
Telefoon 024-3221612

Deel: ' Debat over een duurzame stad in Nijmegen '
Lees ook