Ingezonden persbericht


Kunst en Engagement

Debat over de rol van kunst in de samenleving
in het kader van tentoonstelling Niet Normaal

woensdag 27 januari, Beurs van Berlage

met onder anderen:
Lex ter Braak (directeur Fonds BKVB)
Carolien Gehrels (wethouder Cultuur Amsterdam)
Floris de Gelder (wethouder Cultuur Utrecht)
Jonas Staal (kunstenaar)
Mieke Gerritzen (directeur Graphic Design Museum Breda) Soheila Najand (kunstenaar, directeur Interart)
Gijs Frieling (kunstenaar, directeur W139)
Jeroen Boomgaard (Lector Kunst en Publieke Ruimte, Gerrit Rietveldacademie, UVA) Ine Gevers (onafhankelijk curator, artistiek directeur Niet Normaal)

Op woensdag 27 januari vindt in de Beurs van Berlage een Niet Normaal debat plaats over Kunst en Engagement. Een oudbakken titel maar met sprankelende inhoud. Eindelijk een discussie die ergens over gaat. Niet langer oude lijken uit de kast, geen argumenten die we al lang kennen, maar nieuwe stellingen en gewaagde posities.

Kunst en samenleving kunnen niet los gezien worden van elkaar. We moeten afscheid nemen van de idee dat kunst haar eigen autonomie kan claimen. Weg met de ivoren toren, de neutrale museumcontext waar macht, politiek, consumptiedrift of media geen rol zouden spelen. Maar hoe moeten we haar nieuwe omgeving definiren? Waar liggen de kansen en bedreigingen?

Enkele stellingen:

Keynote lezing: Lex ter Braak
Kunst is per definitie gengageerd, ook al is zij nog zo persoonlijk. De vraag is welk soort engagement binnen een bepaalde context nodig, verwacht, verlangd, beleden wordt.

Pro en Contra: Carolien Gehrels en Floris de Gelder Gehrels: ik vind dat het debat over kunst terug moet naar de politieke arena (...) zoals politiek niet alleen van de bestuurders, de politici is - zo is kunst niet alleen van de kunstenaars. De Gelder: Culturele instellingen zijn teveel op de overheid gericht en dat gaat ten koste van hun autonomie.

Pro en Contra: Soheila Najand en Gijs Frieling
Frieling: Het idee van kritische kunst, kunst die nee wil zeggen is onzin. Echte kunst zegt tegen alles altijd Ja.

Pro en contra: Jonas Staal en Mieke Gerritzen
Staal: Kunst en politiek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze relatie ontkennen is een misvatting. Het gevaar zit hem juist in de veronderstelling dat kunst vrij zou zijn. Wij moeten als kunstenaars de privileges van schijnsoevereiniteit opgeven om werkelijke kritiek weer mogelijk te kunnen maken.

KORT:

Kunst en Engagement
Met o.a. Carolien Gehrels, Lex ter Braak, Jonas Staal Woensdag 27 januari, Amvestzaal Beurs van Berlage
Zaal open: 19.00 uur, aanvang: 19.30 uur
Entree: 5,-
Aanmelden voor 22 januari via kunstengagement@nietnormaal.nl Vol = vol.

Deel: ' Debat over kunst en engagement in de Beurs van Berlage '






Lees ook