Katholieke Universiteit Nijmegen

KANtekeningen. Naar een duurzame stad? #4 Stil staan op de Waalbrug
Datum 19-2-2003

Tijd van 20:00 tot 22:00 uur
Organisatie LUX en het Universitair Centrum voor Milieuwetenschappen en Duurzame Ontwikkeling (UCM-DO)
Plaats LUX Nijmegen
Soort Evenement debat
Beschrijving Mobiliteit is heilig verklaard. Oud-minister Netelenbos noemde mobiliteit ´fun´, het recht op mobiliteit is een van de ongeschreven rechten van de mens. Helaas kent mobiliteit ook de directe associatie met files, vertragingen, stress en andere ellende. Oplossingen komen vaak neer op "meer wegen". Maar de grote wegen in Gelderland blijven vol staan.

Een meer fundamentele vraag is wat de aard van mobiliteit is. Waar komt mobiliteit uit voort? Met sturing aan de bron - een van de kenmerken van duurzame ontwikkeling - kan mogelijk meer bereikt worden dan met end of pipeline oplossingen waarbij het kwaad al geschied is. Maar is deze sturing haalbaar? Zijn de heilige huisjes op het gebied van mobiliteit doorbreekbaar?

De vragen zijn uiterst relevant voor de stad Arnhem-Nijmegen, dat aan de vooravond staat van ingrijpende beslissingen op het gebied van infrastructuur, zoals het doortrekken van de A15, het aanleggen van een A73 brug, de roep om een extra stadsbrug in Nijmegen et cetera. Hoog tijd voor beantwoording van een fundamentele vraag: Wat willen we voor de toekomst met de mobiliteit in dit gebied?

Een debat met Henk Meurs (bijzonder hoogleraar mobiliteit aan de KU Nijmegen), Sjoerd Veenstra (wethouder Verkeer en Vervoer Arnhem, Zuid Centraal), Lex Langenberg (directeur marktontwikkeling en decentraal vervoer, ministerie V&W) en Luuk Boelens (stedenbouwkundige Urban Limited).

Aanvang 20.00 uur / entree 5 euro

Stil staan op de Waalbrug is het vierde debat in de vijfdelige reeks "KANtekeningen. Naar een duurzame stad?" waarin wordt gedebatteerd over de toekomst van de regio Arnhem - Nijmegen. De debatten worden georganiseerd door LUX en het UCMDO van de KU Nijmegen en mede mogelijk gemaakt door de gemeente Nijmegen, het Forum voor Democratische Ontwikkeling, het KAN en het NCDO.

Kaarten voor dit debat zijn verkrijgbaar aan de kassa van LUX, dagelijks geopend van 10.00 tot 22.30 uur. Telefonisch reserveren via 024-3816855.

Contactpersoon D. te Boekhorst
Email dboek@sci.kun.nl
Telefoon 024-3652091


* www.kun.nl/duurzaamheid

Deel: ' Debat over Nijmegen als duurzame stad '
Lees ook