Debuutroman over laatste jaar van een dromer


BEST, 20110518 -- De ontwikkelingsroman Diepgevroren makrelen van Igor Znidarsic is een ‘kroniek van het laatste jaar van een dromer’. Hoofdpersoon Milan, een Tsjechische immigrant, is ‘de eeuwige voorbijganger op straat die je na het passeren alweer vergeten bent’. Om deze onzichtbaarheid op te heffen, probeert hij een gevierd schrijver te worden. Maar op zijn dertigste heeft hij nog steeds niet gedebuteerd. Als zijn droomvrouw Irma voor een ander kiest, beseft hij dat hij behalve zijn literaire ook zijn amoureuze talenten flink heeft overschat.

Milans droom, schrijver worden, wil maar niet uitkomen. Terwijl leeftijdgenoten volop carrière maken, huizen kopen en gezinnen stichten, woont hij op kamers bij een ongure hospita in Haarlem-Noord en houdt zich in leven met slecht betaald, ongeschoold werk. Met de liefde gaat het niet veel beter. Tijdens een schoonmaakbaantje ontmoet hij verpleegster Annabel, er ontstaat een relatie, maar hij dumpt haar zodra ‘elegante schoonheid’ Irma in zijn leven komt. Zij is beeldend kunstenaar en de vrouw die hij zich altijd heeft gedroomd. Na een stormachtige romance kiest Irma echter voor haar ex.

Het dieptepunt komt tijdens een deprimerend baantje in de haven, waar hij bijna aan onderdoor gaat. Milan ziet in dat de weg die hij gekozen heeft kansloos is en dat een leven als beroemd literator met een vrouw als Irma te hoog gegrepen is. Hij zal met minder genoegen moeten nemen. Hij kiest voor de journalistiek, ‘het zwakbegaafde broertje van de literatuur’, en begint aan een succesvolle carrière. Ondertussen groeit het besef dat Annabel het mooiste is wat hem ooit is overkomen. Hij reist af naar de Canarische eilanden, waar zij tijdelijk werkt, en probeert wanhopig haar hart te heroveren.


Diepgevroren makrelen is een met vaart geschreven roman over de coming of age van een immigrant, die worstelt met de Nederlandse cultuur en die na de nodige psychische en fysieke beproevingen eindelijk zijn illusies de baas wordt en accepteert dat hij is wie hij is en dat hij de middelmatigheid en de anonimiteit nooit zal ontstijgen. In wezen is Diepgevroren makrelen een roman over volwassen worden. Ondanks dit ‘zware’ thema, wordt het deels autobiografische verhaal lichtvoetig en met de nodige humor gebracht.

Igor Znidarsic (54) is journalist. Hij is geboren in Slovenië en kwam op zijn elfde jaar naar Nederland. Na de middelbare school wilde hij naar de kunstacademie, maar werd drie keer afgewezen. In de tussentijd begon hij te schrijven, zowel fictie als non-fictie. De non-fictie werd al snel gepubliceerd in tijdschriften als Panorama, HP/De Tijd, Playboy, De Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad en Aktueel. Hij werkte voor verschillende (vak)bladen als redacteur, eindredacteur en hoofdredacteur. Hij was onder meer tien jaar hoofdredacteur van een vaktijdschrift over eten en drinken.

Diepgevroren makrelen
Igor Znidarsic
Uitgeverij PMA (www.paradigma-media-advies.nl)
ISBN 9789078840220


Deel: ' Debuutroman over laatste jaar van een dromer '
Lees ook