Jaarresultaten - 13/03/2003

Deceuninck verstevigt zijn balansstructuur verder-Resultaat voor belastingen Groep Deceuninck stijgt met 5,9

Persbericht

Deceuninck verstevigt zijn balansstructuur verder

Resultaat voor belastingen Groep Deceuninck stijgt met 5,9%

Hooglede-Gits, 13 maart 2003. - Groep Deceuninck, wereldwijd producent van kunststof raamsystemen en - bouwprofielen, maakt vandaag zijn jaarresultaten bekend. Deceuninck realiseerde in 2002 een geconsolideerde omzet van 362,2 miljoen euro. De courante nettowinst steeg met 20% tot 32,7 miljoen euro. De EBIT groeide met 1,8% tot 42,9 miljoen euro, de operationele cashflow (EBITDA) met 4,5% tot 77,3 miljoen euro. Alle cijfers werden gerapporteerd volgens I.A.S./I.F.R.S. normen. Het afgelopen jaar werd gekenmerkt door grote economische en politieke onzekerheden. De internationale spanningen verhoogden de olie- en grondstofprijzen en hadden een negatieve invloed op het consumenten- en investeringsvertrouwen. Ook de bouwsector had het moeilijk maar kon de schade beperken door een groeiende renovatietrend. In dit moeilijke klimaat presteerde Deceuninck goed en verbeterde zijn marges. De activiteiten in Frankrijk, Spanje, Centraal- en Oost-Europa en Turkije bleven op een hoog niveau. Ondanks de verzwakking van bepaalde munten (dollar, pond sterling, zloty en Turkse lire) steeg de omzet met 2,7 %. Het volume, een indicator voor het marktaandeel, groeide zelfs met 8,5 % in een globaal stagnerende markt. Mede dankzij de verminderde belastingskost steeg het netto geconsolideerd resultaat voor de groep met 22,2%. De netto financiële schuld werd verder afgebouwd tot 51,7 miljoen euro. Het eigen vermogen bedraagt 56,5% van het balanstotaal.

Deceuninck werkte gestaag verder aan de implementatie van zijn strategisch plan. De elektronische bestellingen, via het SynergeBuild e-business programma, maakten al 30% uit van de omzet in het laatste kwartaal. Er werd 37 miljoen euro geïnvesteerd onder andere in werktuigtechnologie, productontwikkeling en in uitbreidingen van de filialen. De werktuigenafdeling werd volledig gemoderniseerd. Dit zal leiden tot kortere doorlooptijden en kostenbesparingen. Voor 2003 staat een nieuw raamsysteem in de startblokken en in Diksmuide wordt de capaciteit van de compoundeenheid opgedreven van 80 000 naar 135 000 ton.
"2002 is, evenals 2001, een overgangsjaar geweest waarbij de resultaten en sterke balansstructuur van Deceuninck een ideale basis vormen voor verdere groei. Ondanks de sombere vooruitzichten is Deceuninck goed gewapend om 2003 hoopvol tegemoet te zien. De integratiestrategie naar werktuigen, grondstoffen, profielen, veredeling en dichtingen staat immers voor een betere kwaliteit en lagere kosten. Deceuninck verwacht een verdere groei in omzet en winst in 2003", aldus Clement De Meersman, CEO van Deceuninck.

De Raad van bestuur zal aan de Algemene Vergadering der Aandeelhouders van 13 mei 2003 voorstellen een nettodividend van 0,1725 euro uit te keren tegenover 0,168750 euro in 2001.

Deceuninck is een geïntegreerde groep van wereldformaat, gespecialiseerd in de compoundering, het ontwerp, de ontwikkeling, de extrusie, de veredeling en de recyclage van kunststofsystemen en -profielen voor de bouwindustrie. Het bedrijf is actief in 32 landen, beschikt over 18 filialen (productie en/of verkoop) en telt wereldwijd 1776 medewerkers, waarvan 560 in Hooglede-Gits. Deceuninck is wereldwijd nummer drie in zijn sector en realiseerde in 2002 een geconsolideerde omzet van 362,2 miljoen euro.

(Einde persbericht)

* * *

Deel: ' Deceuninck verstevigt zijn balansstructuur verder '
Lees ook