PERSBERICHT

Ook Prins Albert van Monaco doet mee
aan WK Bobstart en skeleton in Groningen

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Albert van Monaco is één van de deelnemers aan het Wereldkampioenschap Bobstart en skeleton, dat op vrijdag 12 en zaterdag 13 juli wordt gehouden in Groningen. Het WK is door de FIBT (internationale bob- en sleebond) toegewezen aan de stad Groningen, in plaats van aan Monaco.

De Prins van Grimaldi komt uit voor het 4 mans bobteam van Monaco. Samen met topteams uit de hele wereld wordt op de Grote Markt in Groningen om de eer gestreden. Onder deze teams bevinden zich de beste bobsleeteams uit de Europa Cup en de World Cup wedstrijden. Prins Albert start vrijdagochtend aan de trainingen. De drie runs waarin de wereldtitel op het spel staan, worden zaterdag afgewerkt.

Prins Albert maakt ook deel uit van het Comité van Aanbeveling voor het WK Bobstart. Daarin hebben verder de president van de FIBT (Bob Storey), de voorzitter van de Bob en Slee Bond Nederland, voormalig Europees kampioen Italo de Lorenzo, Erica Terpstra (lid van het Europees Olympisch Comité), Commissaris der Koningin Hans Alders van de provincie Groningen en burgemeester Jacques Wallage van de gemeente Groningen zitting.

Aan het WK Bobstart en Skeleton doet een aantal Olympische medaillewinnaars mee. Zo heeft de Zwitserse bobsleëer Martin Annen, winnaar van de bronzen medaille op het onderdeel tweemansbob in Salt Lake City, zich ingeschreven . Annen viel bij het onderdeel viermansbob net buiten de medailles; hij werd vierde. De Britse Alexandra Coomber-Hamilton doet in Groningen mee aan het WK Skeletonstart. Zij haalde brons bij der Olympische Winterspelen en eindigde als eerste in het World Cup-klassement.

Ook uit Tsjechië, Rusland, Italië, Frankrijk, Duitsland, Engeland komen atleten naar Groningen, om deel te nemen aan het WK Bobstart en skeleton. Namens Nederland verschijnen de bobteams van Glas, Niemeijer en Ter Braak aan de start bij de heren, en de teams Broeders en Jurgens bij de dames. Arend Glas is namens de stichting Bobstart Groningen tevens één van de organisatoren van het festijn.

Sinds 1996 zijn er verspreid door Europa steeds meer bobstartevenementen ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn: Riesa, Igls en Monaco. Bobstart Groningen is, op de bobstartwedstrijd in Monaco na, de grootste en oudste wedstrijd op dit gebied. Sinds 1993, bij het Open Nederlands Kampioenschap, staat dit evenement zeer hoog aangeschreven.

Van donderdag 11 tot en met zaterdag 13 juli is in Groningen een uitgebreid programma op poten gezet, met steun van talloze sponsoren en medewerkers. Naast het WK Bobstart vindt ook het wereldkampioenschap skeletonstart plaats. Bobstart is een simulatie van de start, zoals die bij het 'echte' bobsleeën wordt gemaakt. Dat gebeurt tijdens het WK op een 70 meter lange startbaan. Hetzelfde is het geval bij het WK Skeletonstart. Skeleton is een Olympische sport waarbij de atleten op een klein sleetje op hun buik met enorme snelheid naar beneden suizen.

Programma

De deelnemende atleten starten op vrijdagochtend 12 juli met de training, voor zowel de onderdelen 2- en 4-mans bobslee als skeleton. Die avond worden de mannelijke en vrouwelijke sporters door zowel de provincie als gemeente Groningen ontvangen op het Provinciehuis in Groningen. Het WK wordt die dag op 12 juli om 21.15 uur officieel geopend.

Op zaterdag 13 juli begint het WK voor 2-mansbobs met drie runs, van 09.00 tot 13.00 uur. Het WK Skeleton is die dag van 14.00 tot 16.00 uur, gevolgd door drie runs van de 4-mansbob (tussen 16.00 en 19.00 uur). Een kwartier na het einde van de wedstrijden is de prijsuitreiking. Alle deelnemers aan het WK krijgen op zaterdagavond een diner aangeboden in de Aa-kerk in Groningen.

Op de drie dagen die het evenement in beslag neemt zal er op de Grote Markt door toeschouwers, naast al het sportieve geweld, nog gratis genoten kunnen worden van entertainment, met optredens van livebands, een dj of een drive-in show. De organisatie verwacht in drie dagen duizenden toeschouwers te begroeten op de Grote Markt. Naast de drie meter brede en zes meter hoge baan bestaat het evenemententerrein uit een VIP-paviljoen, een groot entertainmentpodium en talloze terrasjes. Meer informatie over het evenement is beschikbaar bij de Stichting Bobstart Groningen (telefoon 050-5891274; e-mail: info@bobstart.org) en op internet: www.bobstart.com).

EINDE PERSBERICHT

Deel: ' Deelname Prins Albert van Monaco aan WK Bobstart en skeleton Groningen '
Lees ook