Deelnemende gemeenten ‘Sportgemeente van het Jaar’ bekend

Persbericht

Deelnemende gemeenten ‘Sportgemeente van het Jaar’ bekend

Den Haag, 24 augustus 2015 – 16 gemeenten hebben zich aangemeld voor de verkiezing ‘Sportgemeente van het Jaar 2015’. De verkiezing wordt voor de tiende keer georganiseerd door Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), sportkoepel NOC*NSF en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De winnende gemeente wordt op woensdag 23 september 2015 tijdens het VSG-congres in Amersfoort bekendgemaakt.

De gemeenten die zich in de strijd werpen om de titel van ‘Sportgemeente 2015’ te veroveren, zijn: Alkmaar, Arnhem, Bergen op Zoom, Geldrop-Mierlo, Gorinchem, Haren, ’s-Hertogenbosch, Hoogeveen, Horst aan de Maas, Oss, Purmerend, Sittard-Geleen, Steenwijkerland, Tytsjerksteradiel, Veenendaal en Venray.

Opvallend is het aantal nieuwkomers in deze editie. Gemeenten Geldrop-Mierlo, Haren, Oss, Purmerend, Steenwijkerland en Venray hebben allen nooit eerder deelgenomen. Slechts twee voormalige winnaars van de titel Sportgemeente van het jaar doen dit jaar een gooi naar de titel: Gemeente Arnhem (2011) en Gemeente ’s-Hertogenbosch (2010). Laatstgenoemde gemeente neemt voor de tiende keer deel en heeft daarmee aan alle edities deelgenomen.

De verkiezing bestaat uit twee onderdelen. De deelnemende gemeenten vulden een vragenlijst in waarmee het ‘sportklimaat’ in beeld wordt gebracht. Ook beschreven de gemeenten hun Beste Initiatief van 2014/2015. Een initiatief op sport- of beweeggebied waar ze het meest trots op zijn. Op basis van de ingevulde vragenlijst én de score op het ‘Beste initiatief 2014/2015’ nomineert een adviescommissie drie gemeenten voor de titel ‘Sportgemeente 2015’. Ook worden er ten minste drie inzendingen voor het ‘Beste initiatief 2014/2015’ genomineerd. De nominaties worden op dinsdag 2 september 2015 bekendgemaakt.

Publieksjury ‘Beste initiatief 2014/2015'

Van de genomineerde gemeenten voor het ‘Beste initiatief2014/2015' wordt hun beste initiatief op www.sportgemeentevanhetjaar.nl geplaatst. Collega-gemeenten vormen de publieksjury en kunnen tot 16 september 2015 hun stem uitbrengen op één van deze initiatieven. Elke gemeente kan slechts één keer haar stem uitbrengen.

Vakjury

De vakjury bestaat uit bestuurders/directeuren van toonaangevende organisaties die actief zijn in de wereld van lokaal sport- en beweegbeleid. Onder voorzitterschap van VSG-voorzitter Lucas Bolsius bepalen zij de uiteindelijke winnaars.

Op woensdag 23 september, tijdens het VSG-congres in Amersfoort, maakt de jury de winnaar bekend. Naast de eervolle titel ontvangt de winnaar een vlaggenpakket en een cheque, waarvan het bedrag ten goede komt aan de lokale sport.

Deel: ' Deelnemende gemeenten ‘Sportgemeente van het Jaar’ bekend '


Lees ook