ZEEHONDENCRECHE PIETERBUREN

Zeehondensterfte

Deense zeehondensterfte veroorzaakt door bekend virus

De sterfte onder de Deense zeehondenpopulatie bij het Deense eiland Anholt, is veroorzaakt door hetzelfde virus dat in 1988 een massale sterfte onder de zeehondenpopulaties in West-Europa veroorzaakte. In de Nederlandse Waddenzee is in 1988 meer dan de helft van de populatie als gevolg van het virus gestorven.

Dierenarts Trine Jensen van de Zeehondencreche Pieterburen heeft vorige week samen met een Deens team onder leiding van Dr. H.H. Dietz, monsters genomen van de tientallen dieren die in Denemarken zijn gestorven. De totale populatie bij Anholt is ongeveer 250 dieren.

Wetenschappelijke medewerkers van de Zeehondencreche in Pieterburen hebben onder leiding van Prof. Dr. A. Osterhaus de aanwezigheid van het zeehondenziektevirus aangetoond. Het onderzoek is uitgevoerd op de Eramus Universiteit in Rotterdam. Professor Osterhaus is naast bestuurslid, verantwoordelijk voor het wetenschappelijk onderzoek binnen de Zeehondencreche in Pieterburen.

Vooralsnog lijkt het virus zich nog niet verspreid te hebben naar andere zeehondenpopulaties. Het Deense team houdt de situatie in Denemarken nauwlettend in de gaten.

Informatie:
Professor Ab Osterhaus, Erasmus Universiteit: 010 - 4088066 Lenie 't Hart, Zeehondencreche Pieterburen: 0595 - 526526

Pieterburen, 24 mei 2002

24 mei 02 11:42

Deel: ' Deense zeehondensterfte veroorzaakt door bekend virus '
Lees ook