expostbus51


MINISTERIE DEF

https://www.mindef.nl

MINDEF: Actualisering deelname Kosovo-operaties

DV/PB51/99 Den Haag, 7 juni 1999

Koninklijke Luchtmacht:
De twintig F-16's van de Koninklijke Luchtmacht op de Italiaanse vliegbasis Amendola hebben vrijdag, zaterdag en zondag in totaal veertien missies uitgevoerd. Daarbij ging het om tien luchtverdedigings-, twee verkennings- en twee aanvalsmissies. Tijdens de vlucht zijn de toestellen die de verkennings- en aanvalsmissies moesten uitvoeren teruggeroepen met het oog op de onderhandelingen tussen de NAVO en de Joegoslavische autoriteiten. De Koninklijke Luchtmacht heeft inmiddels in totaal 1.232 missies uitgevoerd.

Inzet overige toestellen - In de afgelopen dagen werden twee operationele vluchten uitgevoerd met de KDC-10 tankers vanaf de vliegbasis Eindhoven. Het totale aantal uitgevoerde tankopdrachten komt daarmee op 123. Met C-130 Hercules transportvliegtuigen werden twee vluchten uitgevoerd en met een Fokker F60 transportvliegtuig één. Het totale aantal vluchten met C-130 Hercules en Fokker 60 transportvliegtuigen - uitgevoerd ter ondersteuning van Nederlandse militairen in Italië en Albanië of voor het overbrengen van hulpgoederen naar Albanië - komt hiermee op 90.

Het helikopterdetachement van de luchtmacht in Albanië heeft in de afgelopen dagen met haar Chinook-helikopters vier vluchten uitgevoerd, waarbij onder meer een klein aantal vluchtelingen werd overgevlogen naar kampen in het zuiden van het land. In totaal zijn er nu in Albanië 290 vluchten uitgevoerd, terwijl het detachement - afkomstig van de vliegbasis Soesterberg - eerder al 151 missies uitvoerde in Macedonië.

Koninklijke Landmacht:
Macedonië - In Tetevo bevindt zich een Vuurmondpeloton (140 militairen) van de Gele Rijders (11 Afdeling Rijdende Artillerie) met vijf Houwitsers ter beveiliging van de Duitse brigade. Aanvullend materieel van de Gele Rijders wordt momenteel overgebracht naar Macedonië. Vorige week is het materieel ingescheept in Vlissingen en de Eemshaven. Naar verwachting zullen de schepen medio juni in Thessaloniki (Griekenland) arriveren, waarna het materieel over de weg naar Macedonië wordt vervoerd. Voor de bewaking ervan worden 50 militairen ingezet. Het personeel dat met het artilleriematerieel moet gaan werken blijft tot nader order in Nederland. Pas wanneer er een vredesakkoord is getekend en ons land besluit tot deelname aan K-FOR worden zij uitgezonden. Het gaat hierbij om ongeveer 700 militairen (circa 400 artilleristen en 300 militairen van ondersteunende eenheden).

Albanië - De transportcompagnie van de Koninklijke Landmacht voert nog steeds vrijwel dagelijks hulptransporten uit. Tot vandaag heeft de eenheid 5333 vluchtelingen en 2003 ton voedsel en overig hulpmaterieel vervoerd. Nederlandse mariniers dragen zorg voor de beveiliging van de konvooien.

Koninklijke Marine:
De 'Mine Countermeasure Force North' (MCMFORNORTH) is aangekomen in Ancona (Italië). Hier wordt het vlootverband gebriefd over de actuele maritieme situatie in de Adriatische zee. Woensdag zal zij in de Adriatische zee met haar taak - het opsporen en vernietigen van de door NAVO-gevechtstoestellen afgeworpen bommen en raketten in de Adriatische Zee - aanvangen. MCMFORNORTH is een verband van zes mijnenjagers en -vegers uit Nederland, Noorwegen, Denemarken, België, Duitsland en Groot-Brittannië. Hr.Ms. Urk, een mijnenjager van de Alkmaar-klasse met 45 bemanningsleden, maakt sinds eind maart deel uit van dit verband. De groep schepen staat onder leiding van de Nederlandse kapitein-luitenant-ter-zee J.D.R. Kleywegt.

De 'Standing Naval Force Atlantic' (STANAVFORLANT), met onder andere het Nederlandse fregat Hr.Ms. Philips van Almonde, zet haar patrouille-taken in de Adriatische Zee voort. STANAVFORMED ('Standing Naval Force Medditeranean'), waar het Nederlandse fregat Hr.Ms. Bloys van Treslong deel van uitmaakt, is voor enkele weken afgelost ten behoeve van een korte rust- en onderhoudsperiode.

Koninklijke Marechaussee:

- Geen bijzonderheden.

07 jun 99 14:45

Deel: ' Defensie Actualisering deelname Kosovo-operaties '
Lees ook