expostbus51


MINISTERIE DEF

https://www.mindef.nl

MINDEF: Actualisering deelname Kosovo-operaties

DV/PB53/99 Den Haag, 8 juni 1999

Koninklijke Luchtmacht:
Bij een luchtaanval op het militaire vliegveld Batajnica ten westen van Belgrado hebben Nederlandse F-16's gisteren drie Servische MiG-29 Fulcrum-jachtvliegtuigen op de grond aangevallen. Met behulp van de nieuwe LANTIRN-doelaanwijssystemen werden in totaal vijf MiG's waargenomen. Bij nader onderzoek bleek het bij twee toestellen te gaan om zogenoemde 'dummy's', nabootsingen op ware grootte. Vervolgens werden de drie èchte toestellen aangevallen.

Het is de derde keer dat F-16's van de luchtmacht er tijdens operatie 'Allied Force' in slagen vliegtuigen van de Servische luchtmacht uit te schakelen. Op 24 maart wist een F-16 vlieger een MiG-29, het modernste type van de Joegoslavische luchtmacht, tijdens de vlucht uit te schakelen met een AMRAAM-raket. Vervolgens werden bij een aanval op het vliegveld van Podgorica op 28 april achttien Servische helikopters en Galeb-jachtbommenwerpers op de grond vernield.

De twintig F-16's van de Koninklijke Luchtmacht op de Italiaanse vliegbasis Amendola hebben op maandag 18 missies uitgevoerd. Het ging daarbij om zes luchtverdedigings- en twee verkenningsmissies. Voor het eerst sinds enkele dagen werden ook weer aanvalsvluchten uitgevoerd. Deze tien missies waren gericht tegen het vliegveld van Batajnica en tegen een munitieopslag elders in Servië. De Koninklijke Luchtmacht heeft inmiddels in totaal 1.250 missies uitgevoerd.

Inzet overige toestellen - De afgelopen dagen werd vanaf de vliegbasis Eindhoven één operationele vlucht uitgevoerd met een KDC-10 tanker. Het totale aantal uitgevoerde tankopdrachten komt daarmee op 126. Het totale aantal vluchten met C-130 Hercules en Fokker 60 transportvliegtuigen - uitgevoerd ter ondersteuning van Nederlandse militairen in Italië en Albanië of voor het overbrengen van hulpgoederen naar Albanië - bleef staan op 90.

Het helikopterdetachement van de luchtmacht in Albanië heeft in de afgelopen dagen vier vluchten uitgevoerd met de helikopters, waarbij onder meer 38 vluchtelingen werd overgevlogen naar kampen in de omgeving van Dürres. De Nederlandse helikopters verzorgen bij toerbeurt met heli's uit Oostenrijk, Spanje, Italië en de Verenigde Arabische Emiraten de gereedstelling voor medische evacuaties. Om deze taak ook in het donker uit te kunnen voeren, zijn de bemanningen de afgelopen dagen in Albanië getraind in het gebruik van nachtzichtapparatuur. Half juni wordt de gereedstelling voor medische evacuaties overgenomen door Belgische A-109 helikopters. In totaal heeft het Nederlandse Chinook-detachement in Albanië inmiddels 294 vluchten uitgevoerd, terwijl het detachement - afkomstig van het 298-Squadron van de vliegbasis Soesterberg - eerder al 151 missies uitvoerde in Macedonië.

Koninklijke Landmacht:
Macedonië - Geen bijzonderheden.

Albanië - De transportcompagnie van de Koninklijke Landmacht voert vrijwel dagelijks hulptransporten uit. Tot vandaag heeft de eenheid 5887 vluchtelingen en 2003 ton hulpgoederen vervoerd.

Koninklijke Marine:
De 'Mine Countermeasure Force North' (MCMFORNORTH) is aangekomen in Ancona (Italië). Hier wordt het verband gebriefd over de actuele maritieme situatie in de Adriatische zee. Woensdag zal het verband in de Adriatische zee met haar taak, het opsporen en vernietigen van de door NAVO-gevechtstoestellen afgeworpen bommen en raketten in de Adriatische Zee, aanvangen. De zes schepen staan onder leiding van de Nederlandse kapitein-luitenant-ter-zee J.D.R. Kleywegt.

De 'Standing Naval Force Atlantic', met onder andere het Nederlandse fregat Hr.Ms. Philips van Almonde, zet haar patrouille-taken in de Adriatische Zee voort. Gisteren heeft het verband olie geladen uit de Amerikaanse tanker USNS Laramie

Koninklijke Marechaussee:

- Geen bijzonderheden.

08 jun 99 16:53

Deel: ' Defensie Actualisering deelname Kosovo-operaties '
Lees ook