expostbus51


MINISTERIE DEF

https://www.mindef.nl

MINDEF: Actualisering deelname Kosovo-operaties

DV/PB50/99 Den Haag, 4 juni 1999

Koninklijke Luchtmacht:
De twintig F-16's van de Koninklijke Luchtmacht op de Italiaanse vliegbasis Amendola hebben het afgelopen etmaal in totaal zestien missies uitgevoerd. Daarbij ging het om twee luchtverdedigings-, twee verkennings- en twaalf aanvalsmissies. De aanvallen waren gericht op militaire faciliteiten in Servië en een zendmast en artillerie in Kosovo. Bij de laatste aanval zijn mogelijk meer dan tien Servische artilleriesystemen uitgeschakeld.

De Koninklijke Luchtmacht heeft inmiddels 1.218 missies uitgevoerd, waarbij meer dan 800 bommen en geleide wapens zijn ingezet tegen gronddoelen. Daaronder ongeveer 260 precisiewapens van de typen GBU-10 (lasergeleide bom, 900 kg), GBU-12 (lasergeleide bom, 225 kg) en AGM-65 Maverick (infrarood geleid wapen).

Inzet overige toestellen - In de afgelopen dagen werd vanaf de vliegbasis Eindhoven één operationele vlucht uitgevoerd met een KDC-10 tanker. Het totale aantal uitgevoerde tankopdrachten komt daarmee op 121. Met C-130 Hercules transportvliegtuigen werd een ondersteunende vlucht uitgevoerd ten behoeve van de operaties in Amendola. Het totale aantal vluchten met C-130 Hercules en Fokker 60 transportvliegtuigen - uitgevoerd ter ondersteuning van Nederlandse militairen in Italië en Albanië of voor het overbrengen van hulpgoederen naar Albanië - komt hiermee op 87.

Het helikopterdetachement van de luchtmacht in Albanië heeft het afgelopen etmaal met haar drie CH-47D Chinook transporthelikopters zes vluchten uitgevoerd, waarbij onder meer ten behoeve van de UNHCR hulpgoederen werden overgebracht naar de vluchtelingenkampen. In totaal zijn er nu in Albanië 286 vluchten uitgevoerd, terwijl het detachement -afkomstig van de vliegbasis Soesterberg - eerder al 151 missies uitvoerde in Macedonië.

Koninklijke Landmacht:
Macedonië - In Tetevo bevindt zich een Vuurmondpeloton (140 militairen) van de Gele Rijders (11 Afdeling Rijdende Artillerie) met vijf Houwitsers ter beveiliging van de Duitse brigade. Aanvullend materieel van de Gele Rijders wordt momenteel overgebracht naar Macedonië. Gisteren is het rijdend materieel ingescheept in Vlissingen. Vanmorgen heeft in de Eemshaven de inscheping van de containers plaatsgevonden. Naar verwachting zullen de schepen medio juni in Thessaloniki (Griekenland) arriveren, waarna het materieel over de weg naar Macedonië wordt vervoerd. Voor de bewaking ervan worden 50 militairen ingezet. Het personeel dat met het artilleriematerieel moet gaan werken blijft tot nader order in Nederland. Pas wanneer ons land besluit tot deelname aan K-FOR worden zij uitgezonden. Het gaat hierbij om ongeveer 700 militairen (circa 400 artilleristen en 300 militairen van ondersteunende eenheden).

Albanië - De transportcompagnie van de Koninklijke Landmacht voert vrijwel dagelijks hulptransporten uit. Tot vandaag heeft de eenheid 4625 vluchtelingen en 1943 ton hulpgoederen vervoerd. Nederlandse mariniers dragen zorg voor de beveiliging van de konvooien.

Koninklijke Marine:
Hr.Ms. Bloys van Treslong zet haar patrouille-taken met de 'Standing Naval Force Medditeranean' (STANAVFORMED) tot 4 juni voort in de nabijheid van Durrës. De 'Standing Naval Force Atlantic' (STANAVFORLANT), de Noordatlantische variant van de STANAVFORMED, is vanaf vandaag operationeel in de Adriatische Zee om de NAVO-operaties aldaar te ondersteunen. STANAVFORMED zal daarbij voor enkele weken worden afgelost, om deze eenheid de gelegenheid te geven tot het nemen van een korte rust-en onderhoudsperiode. STANAVFORLANT bestaat - naast het Nederlandse S-fregat Hr.Ms. Philips van Almonde - uit zeven NAVO-schepen, afkomstig uit België, Canada, Duitsland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Portugal en Spanje.

De 'Mine Countermeasure Force North' (MCMFORNORTH) is momenteel onderweg naar de Adriatische Zee. Dit is een verband van zes mijnenjagers en -vegers uit Noorwegen, Denemarken, België, Duitsland, Groot Brittannië en Nederland. Het Nederlandse schip Hr.Ms. Urk, een mijnenjager van de Alkmaar-klasse met 45 bemanningsleden, maakt sinds eind maart deel uit van dit verband. De precieze taakstelling moet door de NAVO nog worden vastgesteld.

Koninklijke Marechaussee:

- Geen bijzonderheden.

04 jun 99 16:08

Deel: ' Defensie Actualisering deelname Kosovo-operaties '
Lees ook