expostbus51


MINISTERIE DEF

https://www.mindef.nl

MINDEF:Actuele stand van zaken Kosovo-operaties

DV/PB46/99 Den Haag, 31 mei 1999

Koninklijke Luchtmacht:
In het weekeinde hebben de 32 F-16's van het gezamenlijke Nederlands-Belgische detachement op de Italiaanse vliegbasis Amendola het 5.000ste vlieguur gevlogen sedert het begin van de NAVO-actie op 24 maart. Nederland nam van de nu inmiddels 5.011 vlieguren er 3.435 voor zijn rekening. De Koninklijke Luchtmacht heeft inmiddels in totaal 1.170 missies uitgevoerd, de Belgische luchtmacht 606.

In de afgelopen drie dagen heeft het F-16 detachement van de luchtmacht 54 operationele missies gevlogen, waarvan acht luchtverdedigings/escorte vluchten, vier verkenningsmissies en 42 aanvalsvluchten. De aanvallen waren gericht tegen artillerieopstellingen, militaire verbindingsstations, een TV-station, barakken, munitie- en wapenopslagplaatsen en depots.

Inzet overige toestellen - In de afgelopen dagen werden vanaf de vliegbasis Eindhoven twee operationele vluchten uitgevoerd met beide KDC-10 tankers. Het totale aantal uitgevoerde tankopdrachten komt daarmee op 114. Met C-130 Hercules-transportvliegtuigen werden ondersteunende vluchten uitgevoerd ten behoeve van het detachement in Amendola. Het totale aantal vluchten met C-130 Hercules en Fokker 60 vliegtuigen - uitgevoerd ter ondersteuning van Nederlandse militairen in Italië en Albanië of voor het overbrengen van hulpgoederen naar Albanië - komt hiermee op 81.

Het helikopterdetachement van de luchtmacht heeft, na het vertrek van de Hr.Ms. Rotterdam, de taak gekregen medische spoedevacuaties door de lucht uit te voeren. Hiertoe wordt continu één van de drie CH-47D Chinook transporthelikopters 'stand-by' gehouden. Verder heeft het luchtmachtdetachement in de afgelopen drie dagen zestien vluchten gemaakt. Naast hulpgoederen werden onder meer veertien gewonde- en 22 andere vluchtelingen vervoerd die niet in staat waren om over de weg te reizen. In totaal zijn er nu in Albanië 270 vluchten uitgevoerd, terwijl het detachement - afkomstig van de vliegbasis Soesterberg - eerder al 151 missies uitvoerde in Macedonië.

Koninklijke Marine:
Het amfibisch transportschip Hr.Ms. Rotterdam heeft haar ondersteunende taak voor de kust van Albanië afgerond en is onderweg naar Vlissingen voor onderhoud.

De 'Standing Naval Force Atlantic' (STANAVFORLANT) is onderweg naar de Adriatische Zee ter ondersteuning van de NAVO-operaties aldaar. Het verband bestaat - naast het Nederlandse Standaard-fregat Hr.Ms. Philips van Almonde - uit zeven NAVO-schepen afkomstig uit België, Canada, Duitsland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Portugal en Spanje.

Ook de 'Mine Countermeasure Force North' (MCMFORNORTH) is onderweg naar de Adriatische Zee. Het gaat hierbij om zes mijnenjagers en
-vegers uit Noorwegen, Denemarken, België, Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland. Hr.Ms. Urk, een mijnenjager van de Alkmaar-klasse met 45 bemanningsleden, maakt sinds eind maart deel uit van dit verband. De precieze taakstelling moet door de NAVO nog worden vastgesteld.

Koninklijke Landmacht:
De transportcompagnie van de landmacht voert in Albanië bijna dagelijks hulptransporten uit. Totaal zijn tot op heden 1782 ton hulpgoederen en 4052 vluchtelingen getransporteerd.

Koninklijke Marechaussee:
Geen bijzonderheden.

31 mei 99 17:12

Deel: ' Defensie Actuele stand van zaken Kosovo-operaties '
Lees ook