expostbus51


MINISTERIE DEF

Mindef: Nederlander nieuwe commandant Shirbrig

DV/PB20/99 Den Haag,
1 april 1999

De 'United Nations Multinational Stand-by High Readiness Brigade' (SHIRBRIG) krijgt een Nederlandse commandant. Kolonel der mariniers Patrick Cammaert neemt op 18 december het commando over van de Deense brigade-generaal F. Saermark-Thomsen. Bij deze gelegenheid zal kolonel Cammaert worden bevorderd tot brigade-generaal der mariniers. Het hoofdkwartier van de SHIRBRIG is gevestigd te Kopenhagen in Denemarken.

Het permanente SHIRBRIG-hoofdkwartier van de snel inzetbare multinationale brigade maakt deel uit van het 'United Nations Stand-by Arrangements System' (UNSAS). In het kader van dit concept kunnen landen binnen de Verenigde Naties aangeven wat ze in beginsel aan gespecialiseerd personeel en materieel aanbieden voor VN-vredesoperaties. Landen aangesloten bij SHIRBRIG - onder andere Canada, Denemarken, Nederland, Noorwegen en Zweden - hebben zich verplicht binnen maximaal 30 dagen personeel en materieel beschikbaar te hebben voor de brigade.

Nederland heeft onder andere een bataljon mariniers, het amfibisch transportschip Hr. Ms. Rotterdam, een C130-Hercules transportvliegtuig en een geniecompagnie voor mijnenruimingswerkzaamheden voor de SHIRBRIG beschikbaar gesteld.

Kolonel der mariniers Cammaert is sinds mei 1998 chef-staf van de Commandant van het Korps Mariniers. Daarvoor was hij commandant van de Groep Operationele Eenheden van het Korps Mariniers en tevens plaatsvervangend commandant van de 'UK/NL-Landing Force', een Brits/Nederlands samenwerkingsverband.


01 apr 99 15:06

Deel: ' Defensie Nederlander nieuwe commandant Shirbrig '
Lees ook