Defensie wil anti AWACS boomhut ontruimen

Defensie wil anti AWACS boomhut ontruimen

GF! Schinveld bouwt door aan kunstwerk

SCHINVELD, dinsdag 21 februari - Een nieuwe confrontatie tussen defensie en tegenstanders van de NAVO basis bij Schinveld dreigt. Sinds december bouwt GF! Schinveld aan een kunstwerk in een stuk bos tussen Schinveld en de NAVO basis Geilenkirchen. Nu dreigt defensie het bouwwerk op vandaag om 12 uur te verwijderen.

De NAVO basis in Geilenkirchen stuit al 36 jaar op fel verzet uit de omgeving. Op de basis is de AWACS gestationeerd, een 60 jaar oud extreem bevuilend en lawaaierig toestel. 11 jaar geleden bereikte dit protest een hoogtepunt, toen defensie 6 hectaren bos kapte bij Schinveld (Zuid Limburg). Buurtbewoners en GroenFront! bezette toen het bos. Defensie zette 700 ME-ers in en had twee dagen nodig om het boomhuttenkamp te ontruimen. Het protest ging onverminderd door, maar helaas, zo ook de basis.

Sinds december bouwt GF! Schinveld aan een bolvormige kunstwerk in een boom. Precies op de grens waar 11 jaar geleden de kap eindigde. Het bos is eigendom van Defensie en die sommeerde hen vorige week om het bouwwerk voor dinsdag 21 februari om 12.00 uur weer naar beneden te halen. “Natuurlijk geeft GF! Schinveld daar geen gehoor aan.” reageert Rogier Meijerink. “Met deze boomhut bol protesteren we tegen defensie, dat houdt niet op omdat defensie dat wil.” vervolgt hij. In de sommatie brief van 7 februari dreigt defensie het bouwwerk zelf te verwijderen.

Rogier: “Ik bouw rustig door en wacht wel af waar mee ze gaan komen. Ze moeten me zelf maar uit de boom halen. Het kunstwerk is een protest tegen de manier waarop Defensie namens de NAVO hier alle regels aan zijn laars lapt, uitspraken van de Raad van State negeert en met hun oorlogstuig Zuid Limburg terroriseert.”

GF! Schinveld heeft buurtbewoners en sympathisanten uit de rest van het land opgeroepen om dinsdag naar het bos te komen en het protest te steunen.

Meer achtergronden over de actie op www.gfschinveld.nl https://twitter.com/gfschinveld https://facebook.com/gfschinveld mail info@gfschinveld.nl

Deel: ' Defensie wil anti AWACS boomhut ontruimen '


Lees ook