Del Ferro woedend over leus 'Wie wordt beste stotteraar van Nederland'


Geef 250.000 stotterende mensen liever een chte stem

AMSTERDAM, 20071002 -- Afgelopen maandag 1 oktober is de Nationale Stotterweek van start gegaan. Het thema is dit jaar "Stotteren in het voortgezet onderwijs". De Nationale Stotterweek wordt georganiseerd door de Nederlandse Federatie Stotteren (NFS). Tot grote spijt, ergernis en frustratie van het Del Ferro Instituut stelt deze organisatie zich op het standpunt dat stotteren niet of nauwelijks valt te overwinnen. Slogans als `eens een stotteraar, altijd een stotteraar', worden er veelvuldig gebezigd. Zo staat er bijvoorbeeld op de website van de NFS: "Wie wordt de beste stotteraar van Nederland?". Dergelijke, ongetwijfeld ludiek bedoelde initiatieven stuiten het Del Ferro Instituut enorm tegen de borst.

Smakeloze onjuistheden
Niet alleen getuigen dergelijke uitspraken van slechte smaak doordat ze van mensen die stotteren feitelijk een kermisattractie maken. Ook zet het uitgangspunt ervan mensen op het verkeerde been, doordat de NFS insinueert dat je stotteren niet kunt overwinnen.

Tegengeluid
Het Del Ferro instituut is het fundamenteel oneens met het uitgangspunt dat je stotteren moet accepteren. Het instituut wil recht doen aan de rele perspectieven die 250.000 stotterende Nederlanders hiermee dagelijks worden ontnomen. Zolang erkende verenigingen en logopedisten blijven verkondigen dat stotteren een handicap is waarmee je moet leren leven, wil het Del Ferro Instituut een krachtig tegengeluid laten horen. Juist tijdens de Nationale Stotterweek. Del Ferro bewijst namelijk al 30 jaar het tegendeel van wat andere organisaties beweren en zegt dan ook luid en duidelijk: Stotteren valt wel degelijk te overwinnen!

Actuele nieuwswaarde
Wanneer iemand die stottert echt gemotiveerd is om van zijn probleem af te komen, kan hij zich via een (10-daagse) cursus volledig en definitief van deze ellendige aandoening bevrijden. De docenten van Del Ferro kunnen hier alles over vertellen. Maar ook de grote aantallen dolgelukkige ex-cursisten spreken in dit verband letterlijk voor zich. Bovendien hebben veel jongeren hun stotterprobleem overwonnen dankzij deze methode. Binnen het thema van de Nationale Stotterweek vormen zij een aansprekende, actuele en objectieve bron van informatie. Het instituut maakt het graag mogelijk om hen vloeiend (!) aan het woord te laten over de hel die zij hebben doorgemaakt en de rust die zij inmiddels hebben gevonden.

Achtergrond Del Ferro Instituut
Het Del Ferro Institute is in 1978 opgericht door Len Del Ferro. Een Amerikaanse heldentenor die o.a met Maria Callas in de grootste theaters over de hele wereld heeft gezongen.
Tijdens zijn werk als zangpedagoog deed hij dertig jaar geleden een opzienbarende ontdekking. Stotteren zou veroorzaakt worden door ongecontroleerde bewegingen van de middenrifspier, die voor 90% verantwoordelijk is voor het ademen.

Zijn hypothese werd meerdere malen wetenschappelijk onderzocht. Uiteindelijk werd hij bevestigd in het feit dat stotteren een fysieke oorzaak had. Daarnaast werd gesteld dat je stotteren, door de juiste training van het middenrif, kunt overwinnen. Op basis van deze bevindingen ontwikkelde hij de Del Ferro Methode.
Na de dood van Len Del Ferro in 1992, heeft zijn dochter het Del Ferro Institute voortgezet en uitgebreid met een vestiging in Duitsland.
http://www.delferro.nl


Deel: ' Del Ferro woedend over leus 'Wie wordt beste stotteraar van Nederland' '
Lees ook